Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další ministr v Sobotkově vládě: Babiš bude mít pod palcem finance státu!

Andrej Babiš bude ministr financí!
Andrej Babiš bude ministr financí!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
22. prosince 2013
14:36

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že by měl být v nové koaliční vládě ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Vláda by podle něj měla fungovat ve složení osm zástupců ČSSD, šest členů hnutí ANO a tři za KDU-ČSL.

Ke svým funkcím Babiš uvedl, že by to mělo fungovat jako v současné vládě Jiřího Rusnoka, kde také ministr financí Jan Fischer rovněž zastupuje post vicepremiéra. K ostatním postům za hnutí ANO v nové vládě Babiš konkrétní jména neuvedl s tím, že se o tom bude ještě jednat.

Prezident Miloš Zeman v minulosti opakovaně prohlásil, že bude chtít po ministrech nové vlády negativní lustrační osvědčení, a problém by s tím mohl mít právě šéf ANO. Kvůli vedení ve svazcích StB se Babiš soudí na Slovensku. Zeman před několika týdny v rozhovoru s ČTK řekl, že když v prosinci projde prvním sněmovním čtením zákon o státní službě, bude to pro něj dostatečná garance, aby Babiše jmenoval ministrem financí i bez lustračního osvědčení. Podle šéfa ČSSD a zřejmě budoucího premiéra koaliční vlády Bohuslava Sobotky ale zákon projde Sněmovnou asi až na přelomu ledna a února.

V sobotu večer souhlasil celostátní výbor KDU-ČSL s nabídkou na rozdělení míst ve vznikající koaliční vládě ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Podle ní by lidovci měli ministra zemědělství, kultury a jednoho bez portfeje. Právě ministrem bez portfeje pro vědu, vzdělání a inovace má být šéf strany Pavel Bělobrádek. Na ministerstvo kultury zamíří bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ministerstvo zemědělství povede místopředseda strany Marian Jurečka.

versutus ( 24. prosince 2013 10:16 )

Kéž by byl státní dluh jenom 112 miliard Kč. To není ani roční rozpočet vydaný na zdravotnictví. Stát si dále půjčuje, aby mohl splácet alespoň úroky z tohoto dluhu, žádný dluh ve skutečnosti nesplácí, ten stále narůstá. 72 miliard nebude stačit ani na splacení úroků. Než napíšu tento příspěvek, vzroste o další statisíce. Aktuální výše státního dluhu v této chvíli je: 1 858 779 875 283,- Kč!!!!!

slunicko.41 ( 23. prosince 2013 23:01 )

Pane Babisi, statni dluh je 112 miliard. Od Ruska dostane stat 72 miliard. Kde tyto penize skonci? Proc se o to statni dluh nesnizi? Je to proto, aby se to rozdrobilo mezi ministerstva kde se to rozkrade oficialne a zbytek se rozkrade neoficialne pod zasterkou neziskovych organizaci, atd.?

wimr ( 23. prosince 2013 14:12 )

a koho bys chtěl, zase šlehačkovýho Péťu s dominou a Píkovou? lidi jako ty by potřebovali zavřít hubu kramlí a nakopat pořádně do varlat, hňupe

dzery ( 23. prosince 2013 08:49 )

Komunista je pořád komunista,kdyby umřel tak se říci bývalej komunista.

uzjsemtudlouho ( 23. prosince 2013 00:49 )

Zkus pobrat o kom je článek a tedy i diskuze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa