Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nesplnitelný slib koaliční smlouvy? Levnější pleny nedovolí EU!

Levnější pleny nedovolí EU.
Levnější pleny nedovolí EU.  (Autor: Shutterstock)
Autor: vr - 
17. prosince 2013
06:27

Zavedeme třetí, pětiprocentní sazbu DPH a do ní dáme od roku 2015 mimo jiné i dětské pleny, které pak zlevní. Tímto plánem se kasá nově vznikající koalice. Ale mohla by to překazit Evropská unie!

Existují totiž směrnice, podle nichž musí být právě pleny ve zvýšené sazbě DPH. A už jsme si s tím jednou zažili problém – Evropská komise proti České republice totiž vedla řízení, aby pleny dala do vyšší sazby, a nakonec se to od letošního ledna udělat muselo.

Budeme se hájit

„Tenhle krok rozhodně nebude brán s potleskem, ale než padnou na adresu České republiky jakékoliv pokuty, dostaneme šanci se obhájit. Třeba budou nová vláda a noví europoslanci ve vyjednávání úspěšnější,“ řekl Blesku Jiří Palán, Úseku finanční politiky stálého zastoupení v Bruselu.

Lidovci si věří

Naopak o tom, že se pleny podaří méně danit, je přesvědčen místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Budeme o tom s Unií jednat, ale i kdyby se to nepodařilo, tak to zavedeme,“ řekl Právu.

Jak je to s DPH

- nyní máme dvě sazby, 15 % (potraviny, léky, teplo) a 21 % (oblečení, elektronika, pohonné hmoty)

- koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce zavést třetí sazbu 5 %, do které dá pleny, léky anebo knihy

zabibol ( 17. prosince 2013 20:43 )

Jsou to jen populistické kecy o nějakých plinkách. Tak jak to umí komunistobolševici.

annael ( 17. prosince 2013 16:47 )

Babiš se k registračním pokladnám několikrát vyjádřil zcela záporně. Ten jejich prosazení nedovolí a socani budou muset srazit paty jelikož bez Babiše jsou nahraní.

annael ( 17. prosince 2013 16:44 )

Vzhledem k tomu, že Babiš potřebuje dobré vztahy s EU aby se mu pěkně množily miliardy jsou mu nějaké pleny a lidi vůbec, u zádele. Lidovci si nevidí do huby. Lezou jim z ní děsné žvásty. Socani se pokoušejí koupit si lidi nesplnitelnými sliby. Nic nového pod sluncem.

zaviracispendlik ( 17. prosince 2013 14:49 )

tak si ho vyhoň a neremcej

namoroman ( 17. prosince 2013 11:13 )

Ha,ha,ha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa