Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Koalice představila smlouvu: Vyšší důchody, nižší daň na léky, ale i past na Babiše

Bohuslav Sobotka v rukou drží koaliční smlouovu.
Bohuslav Sobotka v rukou drží koaliční smlouovu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. prosince 2013
10:43

ČSSD, ANO a KDU-ČSL představila koaliční smlouvu. Slibují zvyšování důchodů i minimální mzdy. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od příštího roku plánuje snížit DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. Na poslední chvíli se tam ale vloudila i past na Babiše.

„Po vzoru vyspělých zemí zpřesníme pravidla týkající se koncentrace mediálního vlastnictví,“ stojí na 33. straně koaliční smlouvy. Na ukrytou větu upozornil server novinky.cz. Takové znění jde přímo proti Andreji Babišovi, jehož Agrofert koupil mediální dům Mafra a Rádio Impuls.

Koalice v padesátistránkovém dokumentu slibuje, že v příštím roce nebude měnit daně. Jakékoliv změny s daňových zákonech chtějí dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje koalice zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. "Pro financování této změny koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015," uvádí se v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví také slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Koalice chce zrušit druhý důchodový pilíř.

Trojkoalice zruší poplatky za recept a návštěvu ambulance a nebude znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Zachován zůstane poplatek za pohotovost. Propad v příjmech chce kompenzovat navýšením zdrojů ze státního rozpočtu, především zvýšením plateb za státní pojištěnce.

S dostavbou jaderné elektrárny Temelín bude koalice souhlasit jen tehdy, pokud to bude hospodářsky výhodné pro ČR. Vláda ale počítá s provozem jaderné elektrárny Dukovany i po roce 2025.

Vznikající vláda se zavazuje zachovat zelenou naftu pro zemědělce a postupně dosáhnout potravinové soběstačnost v základních potravinách.

itartas ( 18. prosince 2013 08:37 )

Pan Sobotka by si měl nechat vybělit zuby, je to děs mít tak zažloutlé zuby.Kdo se má na to dívat!

dzery ( 14. prosince 2013 09:43 )

Lopata možná nejsi ale magor jsi určitě,víš kulový a urážíš.

versutus ( 13. prosince 2013 22:44 )

Kdy se zrušil?

rudyptak48 ( 13. prosince 2013 17:37 )

Zapomnělas napsat jak to dělají s cikánama. Svým postojem je nutí k vystěhování ze SR. A kde ji zakotví nejvíc? No přece v ČR. A náš sociální systém už začíná kolabovat. Některé cikánské rodiny od něj dostávají více peněz, než si vydělá slušná a pracující česká rodina. Na českých vysokých školách studuje nejméně 20 000 slovenských studentů. Studia jim dotuje náš stát. Solidarita je v pořádku, pokud by ji projevila i druhá strana. Já však ze strany SR tuto solidaritu nevidím. Vidím jenom stížnosti o co všechno jsme Slováky okradli.

horstfuxteleshop ( 13. prosince 2013 17:20 )

nejsem žebravá lopata jako ty, kdy by ses líp učil, nemusel jsi teď mít vysoko do žlabu hňupe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa