Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč se ztrojnásobily výdaje za občerstvení na Hradě? Zeman má větší hlad!

Na zdraví, ať slouží! Podle některých poslanců se na Hradě "moc slaví".
Na zdraví, ať slouží! Podle některých poslanců se na Hradě "moc slaví".  (Autor: ČTK)
Autor: lvi - 
12. prosince 2013
08:14

Tuhou bitvu svedl hradní kancléř Vratislav Mynář ve sněmovně, když obhajoval zvýšení výdajů na chod Zemanova aparátu. Největší diskuzi vyvolalo navýšení výdajů na pohoštění z dosavadních 400 tisíc korun měsíčně na 1,4 milionu korun. Podle Mynáře je prezident aktivnější než jeho předchůdce Václav Klaus, navíc s výměnou administrativ se na Hradě údajně konalo větší množství akcí.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil zmíněné Mynářovo zdůvodnění za výmluvy. Nemyslí si, že by byl Zeman třikrát aktivnější než jeho předchůdce.

„Více se slaví, než se slavilo," poznamenal s tím, že střídání administrativy se může projevit pouze ve mzdových nákladech.

Kalousek se Zemana "zastal"

Naoko se ale zastal hlavy států Miroslav Kalousek. "Počkejte, musím se pana prezidenta zastat. Vždyť letos se spotřební daň z alkoholu vrátí do rozpočtu," uvedl s pobavením.

"Rozhodně se nejedná o příspěvek na alkohol, tak jak je zmiňováno v médiích. To je úplný nesmysl. Pan prezident je zkrátka opravdu aktivní. Na kontě má zhruba 615 programových bodů," kontroval podrážděně Mynář.

"Nezdá se mi, že by byl pan prezident třikrát aktivnější než jeho předchůdce," zmínil Stanjura.

Navýšení o 300 procent

Mynářovu obhajobu nepodpořil ani předseda výboru Václav Votava z ČSSD. "Počkejte, pokuste se nám to vysvětlit, vždyť žádáte navýšení o 300 procent," řekl rozhořčeně.

Poslanci se pozastavovali také nad tím, že by prezidentská kancelář měla mít o dvě procenta navýšeny prostředky na mzdy zaměstnanců podobně jako jiné úřady, ačkoli místo tabulkových 114 zaměstnanců má pouze 91.

Sněmovní výbor nakonec sněmovně, navzdory Mynářovým protichůdným argumentům, doporučil rozpočet pro hradní aparát podpořit.

anka ( 12. prosince 2013 19:26 )

misto pul milionu, milion a pul...a to vy nazyvate inflaci

uzjsemtudlouho ( 12. prosince 2013 19:04 )

tu skutečnou

uzjsemtudlouho ( 12. prosince 2013 19:03 )

raděj nevědět

uzjsemtudlouho ( 12. prosince 2013 19:03 )

Bohužel máš stoprocentní pravdu......

uzjsemtudlouho ( 12. prosince 2013 19:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa