Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Zeman: Babiš ministrem financí? Ano, ale...

Zeman připustil, že by Andrej Babiše jmenoval ministrem i bez lustračního osvědčení
Zeman připustil, že by Andrej Babiše jmenoval ministrem i bez lustračního osvědčení  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, archiv Zoo Praha)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2013
17:30

Prezident Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše ministrem financí. Má to ale háček. Sněmovnou musí v prvním čtení projít služební zákon, který od politiků nevyžaduje lustrační osvědčení. S jeho získáním by Babiš mohl mít problém. Na Slovensku se totiž soudí kvůli údajné spolupráci s StB.

Prezident již dříve řekl, že nikoho bez lustrace do vlády nejmenuje. "Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí," řekl dnes ČTK Zeman.

V souvislosti s neochotou jmenovat ministra bez lustrace se objevily úvahy o tom, že by se Babiš mohl stát pouze vicepremiérem, který by ale neměl vlastní ministerstvo. Zeman dnes podobnou možnost označil za "pitomost". Babiš podle něj bude plnohodnotným členem vlády pouze v případě, že bude řídit vlastní rozsáhlý resort.

"Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci," řekl Zeman. "Kdyby se stal jenom vicepremiérem, byla by to ozdoba vlády. Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno," podotkl prezident.

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:24 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

abzk ( 8. prosince 2013 15:30 )

Pěkná sviňárna od Zemana Ten zákon v prosinci projde prvním čtením jenom kdyby se stal zázrak, nedá se to stihnoutž a s tím Zeman počítá. Chce co nejdýl udržet Rusnoka u kormidla, jelikož s ním má ještě dost plánů, co by mu u nový vlády neprošly, třeba prolomení těžebního zákona.

ines ( 6. prosince 2013 15:39 )

nejvetsi korupce vznikaji v politice a taktez zakony nedorzuji nasi politici a uz vubec nedodrzuji politickou etiku.chci jenom pripomenout pani zemanovou ,ktere se neda nic vytknout svou roli prvni damy zvlada vyborne a nelze ji jinak nez chvalit ,ale prece jenom rekla neco s cim nesouhlasim a to ,ze si nikdo v dnesni dobe necti hlavu statu ((neco v tomhle smyslu)a ma pravdu pani zemanova ,nebod ctit si hlavu statu muzeme az tehdy ,kdyz uvidime jak hlava statu mluvi ,nebo odpovida na otazky nehuhna si neco pro sebe a nedokaze se narovnat a divat se na lidi z hlavou vztycenou smerem k lidem co jemu otazky pokladaji a naopak neco mumla a diva se zhrbeny nekde pod stul jako by jeho lidi nezajimali a taktez je velka ostuda pred kamerou a verejnou televizi kdy statisice lidi se diva a ceka co hlava statu odpovi si kouri a zapaluje cigaretu za cigaretou a to jeste ve verejne budove kde je zakon o nekoureni ve verejnych budovach a ani hlava statu zakon nedodrzuje(kdyz si zakourite venku u zastavky ceka vas pokuta) . vcerejsich zpravach pohled na hlavu statu byl nechutny a hlava statu odpovidala s vyrazem unavenosti a s hlavou pod stolem a s cigaretou v ruce a to vse odvysilala tv .

strnad86 ( 6. prosince 2013 11:24 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

dzery ( 6. prosince 2013 11:13 )

Soudruzi se na vzájem podpoří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa