Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dohodne se ČSSD s Babišem? ANO říká NE vyšším daním a registračním pokladnám

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka, šéfové dvou momentálně nejsilnějších politických stran v zemi
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka, šéfové dvou momentálně nejsilnějších politických stran v zemi  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, geok - 
17. listopadu 2013
09:05

Námluvy dvou nejsilnějších stran ČSSD a ANO pokračují. Týmy stran jednají o otázkách, ve kterých se programy obou stran neshodují. ANO nesouhlasí hlavně s plánem ČSSD zvyšovat daně firmám.

Týmy ČSSD a ANO, které jednají o povolebním uspořádání, se dnes večer znovu sejdou. Dvě nejsilnější strany v nové Sněmovně se zatím neshodly především na přístupu k daním. Sociální demokraté chtějí, aby příští vláda zvýšila daně firmám a zavedla povinné registrační pokladny pro živnostníky. Hnutí ANO s tím nesouhlasí. Právě debata o daních je pro obě strany zásadní.

Někteří zástupci možných koaličních partnerů připouštějí, že bez shody v této oblasti se vyjednávání nemohou posunout. ANO kromě kalkulace připravuje vlastní návrh: nechat daně příští dva roky nastavené tak, jak jsou. Místo daňových změn rychle zavést opatření, která omezí plýtvání při státních nákupech a daňové úniky.

Porodné

Strany mají jiný názor například také na porodné. "Nesouhlasíme s porodným na druhé a třetí dítě," uvedla poslankyně ANO Jaroslava Jermanová, která je členkou jednoho z expertních týmů. ANO na rozdíl od sociální demokracie nechce hned zrušit druhý důchodový pilíř.

Veřejné zakázky

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové mají obě strany řadu společných programových priorit. Obě chtějí usilovat například o přijetí novely zákona o veřejných zakázkách, služebního zákona a podporují protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu.

joanna5 ( 3. června 2015 15:25 )

Nechápu, za jakého důvodu by neměly být registrační pokladny?! Naopak! měly být a už dávno! Jak si to ty podnikatelé představují, že budou zas v tichosti šmelit dál bez pokladen? A to je jako co? To je snad samozřejmost, registrační pokladna!!! Vždyť jak je možné, že dosud jim to procházelo bez nich? To je hodně divné, že!

aluman ( 17. listopadu 2013 20:19 )

Klidně se posmívej, klidně buď veselej, to je výsada těch co nic nechápou, ovšem ten šok, kdy konečně zjistí, že ve skutečnosti nebylo se čemu smát, bývá dost krutý.

ccir ( 17. listopadu 2013 19:32 )

Registračné pokladnice sa neosvedčili len na Slovensku ale aj v iných krajinách. Aj bloková lotéria má niečo do seba. Bol to tiež dobrý krok! Obchodníci spočiatku neradi vydávali pokladničné bloky, teraz majú strach nevydať, aj tak však hľadajú ako to obísť. Majú na pultoch prichystaný blok so sumou niečo nad 1 € a ten ponúkajú zákazníkom ak si pýtajú blok. Robia to hlavne rôzne trafiky a pod. už sa však podľa médií na nich aj zameriavajú. Taktiež sa hľadá ako na rôznych remeselníkov, napr. opravárov pračiek a pod., ktorí prídu priamo do bytu a niečo opravujú. Skôr či neskôr bude vyriešené aj toto, verím tomu.

ccir ( 17. listopadu 2013 19:25 )

V podstate máš aj pravdu. Súhlasím s tým že pri obrate nad x tisíc povinné pripojenie RP k internetu a online zasielanie vystavených dokladov do IS daňového úradu a s podrobnou kontrolou. Tie reštaurácie navštevujem veľmi málo, skôr vôbec. Tam mi nejde o bloček ale o zdravie. Reštaurácie radšej navštíviť v blízkom Rakúsku či Maďarsku kto to tam nemá ďaleko.

aluman ( 17. listopadu 2013 15:33 )

No, jo, no, jsi holt pomalejší, těžko chápeš, tak si to jinak než že jsem Kalousek vysvětlit nedokážeš Ale i ty jednou pochopíš. Každý pochopí. Někteří bohužel až když je pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa