Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šel proti KSČ(M), teď visí: Oběšenci děsí Česko! Kdo za tím stojí?

Autor: simao, ČTK - 
22. října 2013
08:06

Komunisté čelí před volbami nové antikampani. Figuríny oběšenců se objevily včera večer v Jihlavě a dnes ráno v Praze na Klárově. Stojí za nimi hnutí Dekomunizace a mají upozorňovat na hrůzy procesů během vlády komunistického režimu. Procesů, na které zvláště mladší generace nepamatují. A možná jejich okolnosti mnohdy ani neznají.

Když řeknete Milada Horáková, mnohým ještě secvakne. Jenže politických procesů bylo v 50. letech podstatně více. A nejen s odpůrci a "záškodníky", jakým měl být třeba generál Heliodor Píka, obviněný z velezrady a spolupráce s anglickou tajnou službou. Na popravišti skončil třeba i dlouholetý člen ÚV KSČ Rudolf Slánský. A to jsou jen špičky ledovce.

Celkem 250 lidí, popravených v Československu za komunistického režimu z politických důvodů, přitom má nyní symbolizovat řada papírových figurín oběšenců, které se včera večer a dneska ráno objevily na různých místech v Česku. Občanské sdružení Dekomunizace, které akci organizuje, je pověsilo na lampách v Praze na Klárově, v Jihlavě, na Tyršově mostě v Hradci Králové, či v Táboře.

Video Dvě multikáry přijely před osmou ráno - pro Blesk Lenka Vocílková
Video se připravuje ...

Akce má upozornit hrozící nárůst vlivu komunistů po nadcházejících sněmovních volbách, řekl Jiří Novák ze sdružení Dekomunizace, které má za cíl zbavit KSČM a její členy podílu na moci nenásilným připomínáním ideologie komunismu veřejnosti. Zakládajícími členy sdružení byli např. Ladislav Smoljak a novinář Ivan Medek. KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Představitelé současné komunistické strany však přímou návaznost na KSČ dlouhodobě odmítají.

kkkastr ( 23. října 2013 17:54 )

Pravda nic než pravda a začal to ten co pravil: Pravda a lež musí zvítězit nad lží a nenávistí

kkkastr ( 23. října 2013 16:58 )

aluman-máš pravdu. Je zábavné to pozorovat a vidět hlupce upírat se k nové modle-Babišovi. Je vidět že tomuto státu ještě něco zbylo že supové krouží. Není to tak dlouho co jsem v rozhlase poslouchal debatu s historikem Vondruškou, který se zabývá dobou Přemyslovců a ten vyslovil myšlenku že by nám prospělo 10 let bezvládí bez parazitů. Byla by jen výkonná moc kontrolující dodržování zákonů. Zajímavé je si o té době něco přečíst, třeba že to že platit daně jinde než v zemi působnosti by bylo zcela nemožné, neosetá pole rovná se houpání na šibenici. Ale holt jsme dál.

aluman ( 23. října 2013 13:55 )

To není strach z komoušů. To je strach z neschopnosti a malosti těch současnejch komoušů, co jsou v současnosti k ničemu, už zvládaji leda žvanit a přiživovat se na "zlém kapitalistickém biznisu" a proto každej z nich co se v současnosti dostane do senátu nebo parlamentu, bude jenom přítěží, draze placenou žvanící nulou. Ti nic nevyřeší, nebudou žádným přínosem, naděje do nich vkládají jenom hlupáci neschopní vyrovnat se se současností, truchlící po minulosti, nechápající že nic z minulosti už se vrátit nikdy nemůže.

kkkastr ( 23. října 2013 13:37 )

Vidím že strach z komoušů sílí. Ale ten mohou mít jen ti co dosud kradli, lhali zadlužovali a rozebrali tuto republiku, a i ti za to mohou že rudejm stoupají preference. Takže pestaňte krást a nemusíte se bát.

salto ( 23. října 2013 08:47 )

Třebas takovej Bém - ten si to vychoval dobře, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa