Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za metelesku blesku zasloužím od Svěráka uznání, vzkázal Úlehla

Bývalý rebel z ODS Úlehla se dostal do sporu se Zdeňkem Svěrákem, který prý "metelesku blesku" vymyslel spolu s Ladislavem Smoljakem
Bývalý rebel z ODS Úlehla se dostal do sporu se Zdeňkem Svěrákem, který prý "metelesku blesku" vymyslel spolu s Ladislavem Smoljakem  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
7. října 2013
22:40

30 tisíc na konto charitativní organizace Centrum Paraple se rozhodl věnovat volební blok Hlavu vzhůru. A to kvůli spojení "metelesku blesku", které pro jejich kampaň použil exposlanec Tomáš Úlehla. Údajný spoluautor tohoto spojení, herec Zdeněk Svěrák, se totiž chce s Úlehlou a spol. soudit. Jenže bývalý rebel z ODS je překvapený a tvrdí, že spíš zasloužil uznání!

Volební blok Hlavu vzhůru chce urovnat spor se Zdeňkem Svěrákem, který se rozhořel poté, co zpívající exposlanec Tomáš Úlehla použil v jejich předvolební hymně spojení "metelesku blesku". Jeho autorství si přitom nároku Svěrák - prý jej vymysleli s Ladislavem Smoljakem pro film Marečku, podejte mi pero, kde se skutečně stalo jednou z legend filmových hlášek.

Hnutí, které do voleb vede Jana Bobošíková, se rozhodlo jako "vstřícný krok" věnovat 30 tisíc korun Centru Paraple, se kterým Svěrák spolupracuje. Podle Františka Vyskočila, který je právním zástupcem Svěráka a dědiců Ladislava Smoljaka, je však jediná možnost - stáhnout volební píseň, jinak bude následovat žaloba. Svěrákův právník opět upozornil, že o peníze zde nejde. Jde prý o to, aby "zmíněná píseň zmizela z povrchu zemského". "Oslovil jsem volební blok Hlavu vzhůru dopisem a očekával odpověď. Nikdo však nereagoval, jediný výstup je přes média," dodal Vyskočil ČTK.

Úlehla: Naše píseň si zaslouží uznání

A tak zareagoval zpívající rebel Úlehla. "Předpokládám, že za ta dvě slova ani nešlo částku vyšší - spíš bych řekl tak děleno třemi - žádat, pokud by to mělo být naprosto objektivní," bránil se však dnes kandidát Hlavy vzhůru. Podle TV Nova však nadále zní píseň na předvolebních mítincích. Úlehla si však nadále nemyslí, že něco zcizil. "Rozhodně mě nenapadlo, že tak velký umělec by takovýmto způsobem reagoval na něco, co si spíše zaslouží uznání," uvedl a myslí si, že svým činem ještě pomohl zpopularizovat snímek Marečku, podejte mi pero. "Myslím, že ta spolupráce, vzájemná vstřícnost může být velmi oboustranně výhodná. Věřím, že to pan umělec přehodnotí," dodává Úlehla.

Video  Hymnu hnutí Jany Bobošíkové nazpíval Tomáš Úlehla  - Hlavu vzhůru
Video se připravuje ...

dsmann ( 12. října 2013 03:23 )

Ty seš asi vážně po lobotomii. Nejdřív tu píšeš o sekvenci dvou běžných slov, potom tu vnucuješ rumunská příjmení, která se jenom podobně píší a dost odlišně vyslovují a přitom jde o něco úplně jiného. Jde o neoddělitelné slovní spojení rumunštinou sice inspirované ale v rumunštině v této podobě nikdy nepoužívané.

lobotom ( 9. října 2013 12:46 )

Jo, takže on si ta jména vymyslel nejdřív pan Svěrák a až potom se po něm pojmenovávali Rumuni? https://cs.wikipedia.org/wiki/Metelescu_blescu#Etymologie

dsmann ( 9. října 2013 01:35 )

dsmann ( 9. října 2013 01:33 )

Dokaž to.

dsmann ( 9. října 2013 01:31 )

Samozřejmě se na to můžou vztahovat autorská práva. Jde o slova smyšlená, přímo pro onen film vymyšlená u kterých nikdo nemůže pomocí jejich jkéhokoli nezpochybnitelného zdokumentování dokázat jejich existenci před vznikem filmu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa