Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozpuštění Sněmovny: ČSSD slaví, v zahraničí varují před nástupem komunistů k moci

Levicová záře na Českem: Favority předčasných voleb jsou ČSSD a KSČM (na snímku jeji šéfové Sobotka a Filip)
Levicová záře na Českem: Favority předčasných voleb jsou ČSSD a KSČM (na snímku jeji šéfové Sobotka a Filip)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
20. srpna 2013
20:15

Při dnešním hlasování o rozpuštění Sněmovny se přetřásal i vztah levicových ČSSD a KSČM. Komunisté museli čelit narážkám i kvůli zítřejšímu smutnému výročí invaze sovětských tanků do Československa. Ovšem i v zahraničí si všimli, že se díky předčasným volbám nyní mohou snadno dostat poprvé od sametové revoluce k moci, i když ČSSD otevřenou spolupráci nadále odmítá.

21. srpna 1968 byla zahájena invaze tanků Varšavské smlouvy do Československa. 20. srpna 2013 došlo k rozpuštění české Sněmovny. Že spolu tyhle dvě události nesouvisí? Agentura Reuters varuje před tím, že i dnešek přinesl začátek nástupu komunistů v Česku. Díky předčasným volbám totiž mohou získat podíl na moci, upozorňuje agentura a poznamenává, že by se tak stalo vůbec poprvé od nekrvavé revoluce, jež v listopadu ´89 ukončila totalitní vládu komunistické strany.

Rozpuštění Sněmovny: Poslanci se hádali i o totalitu

Právě o totalitě a jejím vnímání se přitom dnes během rozpravy ve Sněmovně opět přeli politici. Členové KSČM Vojtěch Filip a Miroslav Opálka se bránili, že v době sovětské intervence v roce 1968 byli teprve děti. Šéf dnešních komunistů Filip upozorňoval, že mu bylo pouhých 13 let, a tak za tehdejší dění v Československu rozhodně odpovědnost nenese.

Kritika se však snesla i na hlavu ČSSD, favorita předčasných voleb. To když Lubomír Zaorálek vzpomínal právě na 21. srpen 1968. "Jestli je něco bizarní, je to, že pan předseda Zaorálek se slzou v oku vzpomíná 21. srpen 1968 a tam jsou jeho spojenci," ukazoval Zbyněk Stanjura (ODS) směrem na tábor poslanců KSČM. Panují obavy, že by se sociální demokraté mohli po volbách ujmout vlády právě s tichou podporou komunistů. 

"V očích mnoha lidí této desetimilionové země jsou komunisté spojováni s 41 lety útlaku. Ale tím, že strana byla dlouhou dobu mimo politický vliv, unikla obviněním z korupce a skandálům, se kterými se potýkaly vlády po pádu komunistického režimu," uvádí dnes Reuters.

Česko se posouvá doleva

Sněmovna si odhlasovala rozpuštění, zemi vládne levicový prezident a úřednická, levicově smýšlející vláda, v Senátu má převahu levice. I zahraniční analytici přitom nyní očekávají další posun české politiky doleva. Německá agentura DPA však zmínila i komentáře, které považují za vítěze současné politické krize především prezidenta Zemana.

Pro rozpuštění Sněmovny však společně jásají především ČSSD a KSČM, ačkoli se na něm podíleli svými hlasy i poslanci VV a TOP 09. Ti se však nyní připravují především na volby. Lídr ČSSD Sobotka pak upozornil na to, že ODS svým dnešním jednáním vytvářela dojem, že "nastává konec světa". Spíše však jde o konec vlády pravice v Česku, ačkoli Miroslav Kalousek (TOP 09) doufá, že vítězství ČSSD a KSČM ve volbách tak jednoznačné není.

evelajn3 ( 22. srpna 2013 19:21 )

enriko ( 22. srpna 2013 06:29 )

No to máš pravdu. A výsledkem byly nekonkurenceschopné výrobky. Který si člověk koupil, to byl zmetek. Na lidi funguje jediné a to bič. Pořád musí vědět, že na jeho místo venku čeká jiných pět lidí. Jinak socialistickou pracovní morálku máme zakódovanou v genech.

enriko ( 22. srpna 2013 06:24 )

Ty jsi opravdu rumová palice.

slider ( 21. srpna 2013 14:33 )

ODS+KSCM+CSSD= http://***dsss.cz/ https://***facebook.com/tomio.cz

123automobil ( 21. srpna 2013 14:01 )

Je to smutné ale je to tak !!!!!Jsou tady tupci kteří tohle vychvaluji,je to hruza !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa