Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vedení ODS je kompletní: Nečas převálcoval Fuksu!

Petr Nečas na kongresu ODS potvrdil svou pozici předsedy ODS
Petr Nečas na kongresu ODS potvrdil svou pozici předsedy ODS  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan,Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, oj - 
4. listopadu 2012
12:34

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. Na stranickém kongresu v Brně pro něj v tajné volbě hlasovalo 351 z 592 delegátů. Jeho protikandidát, jeden z rebelů Ivan Fuksa, získal 178 hlasů. "Považuji to za silný mandát," prohlásil po volbě premiér. Prvním místopředsedou ODS se pak stal ministr průmyslu Martin Kuba. Místopředsedy se dále stali Blažek, Pospíšil, Němcová a Chalupa

"Cítil jsem, že situace vůbec není jednoznačná, že je to opravdu kritická volba, kritické zvažování, že nehážete automaticky volební lístky," řekl Nečas delegátům po volbě. Váží si prý "kritické podpory", kterou dostal, a bere ji jako závazek lépe komunikovat se členy ODS.

Přímý přenos z kongresu sledujte ZDE>>

Fuksa nabízel restart ODS

Exministr zemědělství Ivan Fuksa chtěl jako předseda strany nabídnout ODS restart a návrat k jejímu programu. Řešením podle něj nejsou předčasné volby, ale změna v čele strany. Proti Petru Nečasovi se prý rozhodl kandidovat proto, že na kongresu všichni hovořili o změně, nenašel se ale prý nikdo, kdo by ji chtěl realizovat. Fuksa to řekl ve svém kandidátském projevu delegátům kongresu ODS.

"Vláda neztratila většinu pro prosazování programu, ztratila většinu u jednoho špatného zákona, který je v rozporu s naším programem, volebními sliby a škodí ekonomice," řekl jeden ze stranických rebelů, kteří odmítají Nečasovu verzi vládního daňového balíčku. Vláda se zákonem spojila svou důvěru.

Video  kongres ODS Necas zvolen  - Ondřej Požár, Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

Nečas varoval před roztrháním koalice

Předseda ODS Petr Nečas chce po případném obnovení svého mandátu v čele strany klást ve vládě větší důraz na priority občanských demokratů a lépe vysvětlovat vládní program. Varoval ale před "roztrháním" nynější koaliční smlouvy. ODS podle něj nemá lepší alternativu a neměla by dopustit nástup levice k moci. Bez jednoty poslaneckého klubu ODS v rozpočtových otázkách ale vládnutí ztrácí smysl. Nečas to řekl kongresu ODS před volbou předsedy.

"Jsem si vědom, že nebudou-li změny v politice vlády, tak vláda má strašně malé šance, ale chci také současně říci, že nebude-li jednota v poslaneckém klubu ODS, tak opět ta vláda má velmi malé šance," řekl Nečas.

ODS by se podle dosavadního lídra měla semknout a soustředit na další volby. Strana prý potřebuje krizový management, neměla by ale podléhat poraženectví. Spolustraníkům prý nabízí "částečného Churchilla", tedy pot a slzy.

Video  kongres ODS  - Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

Místopředsedou se stal Kuba

Prvním místopředsedou ODS se pak stal ministr průmyslu Martin Kuba, který získal 363 hlasů. Na druhém místě skončila šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

zidoniusek ( 5. listopadu 2012 08:58 )

dobře napsané

gogo ( 4. listopadu 2012 22:14 )

Ano, toto je skutečně věcná připomnínka... Ale dnes můžeme mít ministry a zcela ničeho. Prostě jen takové trafikanty...

gogo ( 4. listopadu 2012 22:12 )

Ale pane doktore... To se Vám to slovo "lůza" skutečně tak zalíbilo ? Myslím si, že toto vyjadřování by mělo být pod Vaši úroveň... Nejste přeci kardinál Duka...

gogo ( 4. listopadu 2012 22:09 )

Panebože ....

gogo ( 4. listopadu 2012 20:47 )

Již má psychiatrie opět vycházky ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa