Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Státní dluh 1,65 bilionu děsí Nečase: S Kalouskem představili finanční ústavu

Jak by mohl vypadat rozhovor Nečase a Kalouska: "Není ten náš dluh nějaký vysoký, Mirku?" "Vždyť jsem ti říkal, že jsme zlaté časy prožrali, Petře..."
Jak by mohl vypadat rozhovor Nečase a Kalouska: "Není ten náš dluh nějaký vysoký, Mirku?" "Vždyť jsem ti říkal, že jsme zlaté časy prožrali, Petře..."  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. října 2012
16:55

Klidné spaní nemohou mít premiér Nečas, ani ministr financí Kalousek. Státní dluh se vyšplhal na závratných 1,65 bilionu korun. Vláda proto přichází s návrhem finanční ústavy, který by měla učinit dalšímu zadlužování přítrž.

Jen od počátku tohoto roku se státní dluh zvýšil o 153 miliard korun, což není nejlepší vizitkou vlády Petra Nečase (ODS). V současnosti tak dluh činí 1,652 bilionu korun, jak ČTK sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

V přepočtu tak na hlavu každého Čecha padá dluh více než 157 tisíc korun... Ještě v roce 1993 byl přitom státní dluh "pouhých" 158,8 miliard. V roce 2005 to bylo už 691,2 miliard, v roce 2010 pak již 1,34 bilionu korun. 

Podle Jakoba však současné zvyšování dluhu není negativní jev: "Investoři nyní České republice věří díky úsporným krokům vlády a půjčují jí za velmi nízký úrok." Česko se podle něj sice zadlužuje, ale také připravuje na očekávané problémy eurozóny...

Nečas a Kalousek představili finanční ústavu

Aby však dluhy dál závratně nerostly, vláda dnes představila záchrannou brzdu. Tou by se měla stát ústavní zákon o rozpočtové zodpovědnosti, tzv. finanční ústava.

"Protidluhová brzda je hlavním trendem v rámci EU," nechal se dnes slyšet na brífinku Nečas a označil zákon za "mainstream evropské politiky." "Je to krok, který prospěje ke stabilitě českých veřejných financí," je přesvědčený český premiér.

Vládní koalice však bude muset na prosazení tohohle zákona najít společnou řeč s opozicí. V případě schválení parlamentem by zákon platil od roku 2014.

Co finanční ústava obsahuje?

• zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu

• vznik Národní rozpočtové rady - pětičlenná, členové voleni Sněmovnou, vyžádá si roční náklady 50 milionů korun. "Jsme přesvědčeni, že se to daňovému poplatníku rozhodně vyplatí," dodal Nečas.

•"bič na vládu" - pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent HDP, bude muset jakákoliv vláda požádat o vyslovení důvěry. Loni byl veřejný dluh podle údajů Českého statistického úřadu 41,16 procenta HDP.

Nezvyšujte DPH! Nechte 14 a 20 procent, doporučil výbor

Další Nečasovy plány, jak ušetřit, se však komplikují. Dlouhodobý spor o výši DPH zatím stále nemá řešení. 

Nečasova vláda by ráda současnou daň navýšila o procento na 15 a 21%, proti je však opozice i část odpadlíků z ODS. Sněmovní rozpočtový výbor však dnes poslancům jasně vzkázal: DPH nezvyšujte!

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič tak marně argumentoval, že cílem zvýšení DPH je "snižování růstu zadluženosti České republiky." Nečasův boj o zkrocení státního dluhu tak nekončí.

ad-ga ( 14. října 2012 08:06 )

Vláda ať vrátí všechny nakradené peníze, prodá svoje haciendy u nás i v zahraničí, sníží platy a zruší nehorázné odměny a hned bude veseleji. Rozkradli celou republiku a ted se hojí na rodinách . důchodcích a postižených. jen ať nám předvedou , jak žít z minimální mzdy a důchodu.Každý je vypasený jak prase.

pepzed ( 13. října 2012 21:36 )

Tak šáhni do kešeni a vem sebou i kámoše z ODS a běžte to hezky zaplatit.Je to vaše vina,že jsem takto zadlužení.Pepíno.

lukreciab ( 11. října 2012 15:00 )

Protože nám to diktuje EU! A kdo nás do EU se všemi důsledky dostal? Vy si (všichni!) vážně myslíte, že média chrlí pravdu o Řecku a Řecích, že jsou pomalu jak cikáni a dtto Maďaři, Španělé, o Islandu nemluvě - vždy se jen tak zmíní (média), udělají z toho konspiračně nevhodnou zprávu, profiltrují (dnes je větší cenzura, než za komunistů!!!) co lidem "naprogramovat". Equa bank: sídlo Malajsie. Proboha, jak je tohle možné (podívejte se na jejich historii v obchodním rejstříku!). Vy byste si tam dali peníze? Vždyť sami sebe v klidu a podle práva vytunelují a založí si - co já vím: cestovní kancelář? Celý systém je na zhroucení a ne vše "zlé" je opravdu zlé. Já rozhodně nehodlám souhlasit s "a bude hůř". To bych jen podvědomě programovala nám, lidem, že bude hůř. Já myslím, že "na ně dojde", že "na pláže na pláže, tam se všechno ukáže". Už teď jsou nahý a jen pár jejich nohsledů z prospěchářství buď dělá, že nevidí tu nahotu, nebo i kývá, že vidí šaty (ty půjdou s nima..). Všechny cykly jdou sínusoidně....

lukreciab ( 11. října 2012 14:52 )

Asi jsi to nečetl/a pozorně: ty nekupuješ sýry "Želetava", Lučinu, Sedlčanský hermelín, Sunar, baterie Akuma, Škodovka v Číně - celá? Vy kupujete předražené zboží, ani o tom nevíte!!! Toto byla reakce výše diskutujícímu, ale k Vám se hodí taktéž: Pokud si potřebujete kupovat předražené oblečení s mizivými výrobními náklady a 75% cenou (a ta cena není 3x nižší atd.- je to nehorázná cena, protože to jsou korporace, které náklady sníží přesunutím výroby do rozvojových zemí, platí jim hov...o, ale oni to prodají za stejnou cenu jaká je - stále drahá, aby se ještě víc "nažrali". To sorry, já "označkovaná" být fakt nemusím. A dají se koupit levné věci a fakt kvalitní. Ale k principu: nechápete vůbec pointu pokud si myslíte, že ČSSD a (jak to tak chápu-u vás povzdych a "také od nás nadnárodní firmy..na východ"). To je jinak. Nejsou to nadnárodní soukromé firmy, ale celé korporace a klamání spotřebitelů. Vy snad nepředpokládáte, že se "Pepin, sedlčanský hermelín" vyrábí v Sedlčanech?, dtto sýr Želetava, Sunar, "Mochovská zelenina"..??? To není o "proběhla privatizace", tak ať si to každý přesune kam chce. Tady byl už dávno precedens (z Ameriky i jiných zemí), k čemu to povede. Ale "oni se potřebovali nažrat"-daně do daňových rájů, výroba do levných, ale tady je výroba Sunaru ve Velké Británii - zaměstnává za nás své lidi a ti naši to umožnili - vším, co spáchali!!! Klauzem a jeho privatizací počínaje a "finanční ústavou" konče! Systém má sloužit lidem a ekonomický systém zvláště (je propracovaný a známý dokonale.., ale: pro jistou "skupinu" lidí ne tak výhodný). Naproti tomu lidé, jako hluchý, slepý ovce, slouží systému a "my nic, my to tak převzali" a blá blá blá...!!!!

lukreciab ( 11. října 2012 14:49 )

Pokud si potřebujete kupovat předražené oblečení s mizivými výrobními náklady a 75% cenou (a ta cena není 3x nižší atd.- je to nehorázná cena, protože to jsou korporace, které náklady sníží přesunutím výroby do rozvojových zemí, platí jim hov...o, ale oni to prodají za stejnou cenu jaká je - stále drahá, aby se ještě víc "nažrali". To sorry, já "označkovaná" být fakt nemusím. A dají se koupit levné věci a fakt kvalitní. Ale k principu: nechápete vůbec pointu pokud si myslíte, že ČSSD a (jak to tak chápu-u vás povzdych a "také od nás nadnárodní firmy..na východ"). To je jinak. Nejsou to nadnárodní soukromé firmy, ale celé korporace a klamání spotřebitelů. Vy snad nepředpokládáte, že se "Pepin, sedlčanský hermelín" vyrábí v Sedlčanech?, dtto sýr Želetava, Sunar, "Mochovská zelenina"..??? To není o "proběhla privatizace", tak ať si to každý přesune kam chce. Tady byl už dávno precedens (z Ameriky i jiných zemí), k čemu to povede. Ale "oni se potřebovali nažrat"-daně do daňových rájů, výroba do levných, ale tady je výroba Sunaru ve Velké Británii - zaměstnává za nás své lidi a ti naši to umožnili - vším, co spáchali!!! Klauzem a jeho privatizací počínaje a "finanční ústavou" konče! Systém má sloužit lidem a ekonomický systém zvláště (je propracovaný a známý dokonale.., ale: pro jistou "skupinu" lidí ne tak výhodný). Naproti tomu lidé, jako hluchý, slepý ovce, slouží systému a "my nic, my to tak převzali" a blá blá blá...!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa