Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezidentský souboj: Zeman dohání Fischera! Nebo je to jinak?

Kdo se stane prezidentským kandidátem? Jan Fischer, nebo Miloš Zeman?
Kdo se stane prezidentským kandidátem? Jan Fischer, nebo Miloš Zeman?  (Autor: Foto archiv Blesku)
Autor: SAN, map - 
2. září 2012
09:01

Jezevec z Vysočiny Miloš Zeman (67) už téměř dohnal dřív jasného papírového favorita na Hrad Jana Fischera. Tvrdí to průzkum společnosti Factum. Jiný průzkum ale mezi těmito dvěma kandidáty hlásí propast 20% hlasů. Čemu tedy věřit?

Fischer v uplynulém týdnu oznámil, že nasbíral 50 tisíc podpisů, a stal se tak oficiálně kandidátem na prezidenta. V tom ho Zeman předběhl, protože limitu dosáhl už dřív. Pokud ale jde o šance stát se prezidentem, podle posledního průzkumu Medianu z července měl Zeman jen 14 % hlasů, zatímco Fischer 34,5 %.

Komu nadržují?

To všechno ale postavil na hlavu zveřejněný průzkum společnosti Factum, který Fischerovi přisoudil 22 % a Zemanovi 20,6 %, přičemž podobná čísla už v červenci avizoval i SANEP. Budí to dojem, jako by některé agentury více přály svým favoritům…

„Fischer je kandidát, o němž uvažuje hodně lidí, Volební preference Jana Fischera a Miloše Zemana ačkoliv nemá tolik nadšených příznivců jako Zeman. Díky našemu systému má v průzkumech větší šanci,“ odmítá Daniel Prokop z Medianu možnost, že by Fischerovi agentura "nadržovala".

Čtvrtina lidí podle něj neví, koho volit, a těch se agentura ptá na tři konkrétní jména. A ta, která jsou pro ně nejpřijatelnější, pak zahrnuje do konečných výsledků. Tím si vysvětluje Fischerův náskok.

Křišťálová koule

Také Jan Herzmann z Factum Invenio zásadně odmítá účelové ovlivnění průzkumů. Podle něj jde o rozdílnou metodiku a nelze říct, že by některá byla dobrá a jiná úplně špatná.

„Metodika některých agentur ale poskytuje výsledky, které nekorespondují s ničím, co se ve světě výzkumů veřejného mínění objevuje. Nakonec se ale může ukázat, že se všichni ostatní mýlí, jen oni mají pravdu,“ říká Herzmann.

Že jsou volební průzkumy často věštěním z křišťálové koule, potvrdily i poslední volby do Sněmovny. Avizovaný drtivý náskok ČSSD se v den voleb ukázal jako velká iluze.

Volební preference Jana Fischera a Miloše Zemana Volební preference Jana Fischera a Miloše Zemana | Foto archiv Blesku

kung-fu-jane ( 12. září 2012 01:31 )

kung-fu-jane ( 12. září 2012 01:30 )

Jsou horší představy, například Fischer....

kung-fu-jane ( 12. září 2012 01:28 )

zelena.karkulka ( 2. září 2012 22:41 )

Fisher vypadá jako krysa zahnaná do kouta ,takže bude nutně potřebovat návštěvu dr Lopaty,aby ukončil jeho trápení

bittvera ( 2. září 2012 21:40 )

jen né žádného žida

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa