Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas odmítá spolupráci s VV: Peake má čas do pondělí

Autor: Lucie Šulcová, poe - 
18. dubna 2012
10:29

Věci veřejné ve vládě definitivně končí. Premiér Petr Nečas s nimi odmítl kvůli vlivu Víta Bárty dál spolupracovat. Šanci tak dostává Karolína Peake, která musí pro svou novou stranu získat minimálně dalších 8 poslanců, aby tak vládě ve Sněmovně zajistila alespoň nejtěsnější většinu 101 hlasů.

"Odmítám spolupráci se stranou, kterou řídí a je v jejím klubu člověk odsouzený za korupci," řekl Nečas a narážel tak na fakt, že VV ze zákulisí nadále řídí Vít Bárta. Řekl také, že pokud nebude mít vláda do pondělí jasnou většinu ve Sněmovně, musí přijít předčasné volby. Ty by pak měly být vyhlášeny ještě v červnu.

Vládní strany TOP 09 a ODS dají společně dohromady 92 poslanců, aby vláda mohla pokračovat budou tak potřebovat minimálně dalších devět hlasů. Karolína Peake má zatím podporu čtyř svých kolegů. Někteří další jsou na vážkách. Přesto má vicepremiérka šanci až na devítičlennou podporu.

Nečasův kabinet má teoretickou podporu i tří nezařazených poslanců Pavla Béma (dříve ODS), Kristýny Kočí (dříve VV) a poslance Michala Doktora (dříve ODS), ale na Pavla Béma se Nečas pravděpodobně chtít spolehnout nebude.

Kdo odchází a kdo zůstává?

K rozpadu Věcí veřejných došlo poté, co Karolína Peake v úterý večer prohlásila, že stranu opouští a někteří kolegové ji budou následovat.

Odchází z VV Zůstávají ve VV Ještě se nerozhodli
Karolína Peake Vít Bárta Otto Chaloupka
Dagmar Navrátilová Kateřina Klasnová Radim Vysloužil 
Lenka Andrýsová Michal Babák Milan Šťovíček
Viktor Paggio Jana Drastichová  
Jana Suchá Josef Dobeš  
 Martin Vacek Radek John  
Jiří Rusnok  David Kádner  
  Josef Novotný  
  Miroslav Petráň  
  Petr Skokan  
  Jiří Štětina  

Karolína Peake má také podporu obou ministrů za VV Pavla Dobeše a Kamila Jankovského, ti však nejsou poslanci. Z VV odchází také šéf analytiky Kamil Papež.

Přestože koaliční strany Peake v její snaze podporují. Většina z jejich představitelů se shoduje, že těsná většina nestačí.´"Než stojedničková většina, tak to radši předčasné volby," řekl v České televizi šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj musí mít koalice alespoň 103 členů.

Co se může stát?

Karolina Peake ve svém prohlášení uvedla, že hodlá dál plnit nejen program Věcí veřejných, za který byla zvolena, ale také chce dodržovat koaliční smlouvu. To ale deklarují i Věci veřejné, které, jak řekla jejich místopředsedkyně Kateřina Klasnová, "byly, jsou a budou i bez Karoliny Peake". Jaké varianty tedy mohou následovat?

1. koalice ODS + TOP 09 + "Peakovci" - K takovému seskupení může dojít v případě, že Peake získá na svou stranu nejméně sedm, ideálně devět poslanců.

2. koalice ODS + TOP 09 + VV - Pokud se k Peake nepřipojí dostatečný počet kolegů, může koalice zůstat ve stejném složení jako dosud. Vzhledem k prohlášení premiéra Nečase je to ale velmi nepravděpodobné.

3. koalice ODS + TOP 09 + VV + "Peakovci" - Tato možnost se jeví jen jako velmi teoretická. VV by pravděpodobně s odpadlíky nespolupracovaly. Na základě deklarovaného programu by však některé vládní návrhy měly mít podporu obou stran bez ohledu na složení koalice.

4. předčasné volby - Nové volby čekají zemi v případě, že koalice nedosáhne uspokojivé většiny hlasů ve Sněmovně. Stane se tak v případě, že Peake na svou stranu nezíská dostatečný počet poslanců a VV odmítnou setrvat v koalici.

Kdo je Karolína Peake (36)?

* Vystudovala Právnickou fakultu UK Tři roky pracovala jako advokátní koncipientka v kanceláři Baker&McKenzie

* V letech 1997–1998 byla členkou ODS, kde ale „nedostala prostor dělat reálnou politiku“

* Začala v komunální politice, kdy v roce 2005 zorganizovala petici za zachování původní podoby pražských Vojanových sadů

* Kvůli problematice dětských hřišť v Praze 1 se zúčastnila debaty Věcí veřejných a Josef Dobeš jí nabídl spolupráci

* Za VV byla v roce 2006 zvolena jako nezávislá do zastupitelstva Prahy 1

* V roce 2007 vstoupila do VV

* Před volbami 2009 se s dalšími členkami dala vyfotit na billboard v plavkách a půl roku poté se objevila v sexy kalendáři

* Po volbách 2010 se stala poslankyní Parlamentu, nabídku stát se ministryní ale kvůli rodině odmítla

* Po vyloučení Kristýny Kočí ze strany ji v dubnu 2011 nahradila ve funkci předsedkyně klubu

* V červenci 2011 byla prezidentem republiky jmenována předsedkyní Legislativní rady vlády a vicepremiérkou

* V posledních dnech deklarovala ambice vystřídat Radka Johna na postu předsedy VV

* Od roku 1999 je vdaná za Australana česko-čínského původu Charlese Peaka (48), s nímž má dva syny – Sebastiana (11) a Theodora (9)

ferkurat ( 19. dubna 2012 15:30 )

Peake říkala v televizi, že chce budovat,a né bořit. Tu Nečasi určitě ber, ta nebude dřít jako kůň, ale jako kráva.

kung-fu-jane ( 19. dubna 2012 14:15 )

Ať už jde celá vláda se všemi píčovci a řiťolezci do hajzlu. Už mě pěkně ser-ou. Mám chuť je tam všechny zfackovat, nakopat do zadku a vyházet z okna, šmejdy jedny. Jak dlouho si z nás ještě budou dělat pr-del? Prý do pondělí se uvidí- leda tak velký kulový. Drží se koryta jako pijavice, druhé by hanba fackovala a tohle? Něco tak drzého a slizkého se nevidí. Stydím se za tuto vládu. Táhněte už do pr....

rudyptak48 ( 18. dubna 2012 16:07 )

Peake má čas do pondělí. A co potom? Bude snad konec světa, nebo Nečasova vláda dobrovolně odstoupí? Cha .... cha...

rudyptak48 ( 18. dubna 2012 16:04 )

Takže ji radíš, aby volila komunisty? Nebo raději naši novou komunistickou mládež?

jana999 ( 18. dubna 2012 15:34 )

na rozdíl od tebe si bobošíková politikou žije dobře, peníze z toho má odpovědnost žádnou,má se určitě lepší než kdyby v tomto bordelu musela podnikat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa