Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

John vyměkl: Demise VV zůstanou u mě. Peake a Dobeš mu je dát nechtějí

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
4. dubna 2012
09:33

Předseda Věcí veřejných Radek John (VV) působil včera rozhodně, když četl prohlášení, při kterém tlačil premiéra Nečase do kouta. Véčkařům však jejich krok příliš nevyšel. Pohrozili odchodem, od koaličních partnerů se však dozvěděli, ať klidně jdou. Proto začínají couvat. Demise jejich ministři zatím nepodají, John si je prý nechá schované v šuplíku. Jenže ministři Peake a Dobeš je Johnovi předat nechtějí...

"Na přání pana premiéra dnes demise všech našich ministrů nepředáváme do jeho rukou. Sepsané a podepsané demise ministrů VV zůstanou u mne, připraveny pro další kroky. O těchto dalších krocích se rozhodne na základě rychlosti jednání s premiérem Petrem Nečasem," sdělil dnes předseda strany VV Radek John.

Krok s demisemi byl demonstrativní, neměl však takovou sílu, v jakou Véčkaři doufali. Tlak na koaliční partnery nevyvinuli, spíš jen píchli do vosího hnízda. Kalousek demise bez ostychu označil za prachsprosté vydírání, Nečas sdělil, že jestli ministři podají demise, uzavře se možnost vyjednávání s nejmenší koaliční stranou.

"V okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran," řekl premiér.

Podle informací Práva navíc Nečas předání demisí do Johnových rukou nežádal...

Peake a Dobeš demise Johnovi dát nechtějí

John proto couvá. Původně měly demise putovat k Nečasovým rukám již dnes odpoledne, jenže nyní oznámil, že se tak nestane. Demise jsou prý sice podepsané, zůstanou však prozatím v šuplíku, tvrdil John.

Jenže situace kolem demisí je složitější. Demisi doposud nepodepsali ministr dopravy Pavel Dobeš, který ji Johnovi předat odmítá. A místopředsedkyně vlády Karolína Peake ho v tom podpořila: "Jediný, komu ji mohu předat, je v souladu s ústavou jen premiér." VV tak nemají jasno o svém další postupu ani uvnitř své vlastní strany...

VV demisemi zakrývají soud s Bártou

Řada politiků přitom v demisích vidí jen zastírací manévr, jak odvést pozornost od dalšího kola procesu s Vítem Bártou, šedou eminencí VV, který před soudem čelí pořádnému skandálu - obvinění z uplácení, za které může vyfasovat až šest let natvrdo.

Jenže i tuhle kličku lidé Véčkařům prohlédli. K podání demisí vyzvalo své ministry po několikahodinovém jednání v úterý grémium VV. V případě, že Petr Nečas nesplní požadavky VV do 26. dubna, dojde prý 1. května k hromadnému odchodu ministrů VV z vlády.

Věci veřejné požadují sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuru koaliční smlouvy. Nová vláda by měla předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru. Nečas považuje jejich podmínky za vydírání a ultimáta, které odmítl. Není to však poprvé, co Věci veřejné vytahují ultimáta a hrozí odchodem z vlády...

miglandc ( 5. dubna 2012 12:22 )

Čím dál větší politický marazmus a nejhorší strana ODS si hraje na boha který může apsolutně vše a nikdo je ne stíhá!Já si myslím že pokud je nezetřlí náš lid tak to udělají zvenší protože se na to ani v zahraničí nemůžou dívat!

makmark ( 5. dubna 2012 07:47 )

 od plného koryta se nedá jen tak zmizet dobrovolně

salto ( 5. dubna 2012 07:33 )

Tomu se říká: držeti se jako hovno košile

kung-fu-jane ( 4. dubna 2012 22:26 )

Johne, jak dlouho chceš ze sebe dělat blbce? Zapomeň, že z tebe ještě bude idol z VV, nanejvýš se budeš muset spokojit s titulem "idiot z VV"...

kung-fu-jane ( 4. dubna 2012 22:17 )

Jo to známe: 150 000 za roli fackovacího panáka jako dělá John, díky, ale nechci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa