Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstrace pokračují, Nečas přichází s novou variantou: Zvýší DPH na 15 a 21%

Autor: map, simao, ČTK - 
17. března 2012
17:55

Příští rok bude zřejmě všechno zase dražší. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se totiž jako nejpravděpodobnější varianta jeví zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Některé zboží by se pak přesunulo do vyšší sazby. Tohle že má lidi uklidnit rozlícené davy? Protivládní demonstrace proto pokračovaly i během slunné soboty, zatímco nad Nečasovým kabinetem se stahují černé mraky.

Ačkoliv už vláda schválila pro příští rok sjednocení dvou sazeb na 17,5 procenta, ekonomičtí ministři stále hledají jiné řešení, jak zalepit nepříjemné díry v rozpočtu. Na včerejší poradě se podle premiéra Nečase shodli na zachování dvou daňových sazeb a zvýšení obou o jedno procento. Nově by tedy DPH mělo tvořit 15% a 21%. Letos jsou sazby 14% a 20%.

Pro veřejnost to znamená jediné – oproti původním předpokladům nezdraží o tolik potraviny, jejichž DPH mělo být vyšší (17,5 místo 14%). Je to však vykoupeno tím, že zdraží jiné druhy zboží...

Z nižší sazby navíc vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. Podle premiéra to není ale vůle vlády, nýbrž požadavek EU. Ostatní zboží ve snížené sazbě zůstane.

Vláda chce snížit deficit, zatím se jí to příliš nedaří

"Vláda nehodlá ustoupit od svého záměru dostat deficit rozpočtu pod tři procenta HDP. Považujeme to za nejdůležitější úkol a je s tím spjata existence vlády," uvedl premiér.

Pro příští rok by česká vláda ráda našla úspory ve výši 42,4 miliardy korun a pro rok 2014 ještě vyšší, 84,4 miliardy korun. Bez toho by nemohla snižovat schodek státního rozpočtu, jak si sama naplánovala.

Nečas také okomentoval problémy, které se řeší v poslední době i při demonstracích v ulicích měst - čerpání dotací. Přiznal sice jisté přešlapy na některých ministerstvech, kde především ministerstva financí a školství mají svých problémů víc než dost, jako hlavního viníka současné situace však stále vidí opoziční ČSSD. Pod ministrem školství Dobešem se však povážlivě prohýbá židle...

Nečase však trápí především to, že při sestavování rozpočtu na příští rok i díky tomu, že EU pozastavila dotace kvůli problémům s jejich čerpáním, nastávají pořádně horké chvilky. O nevyplacené eurodotace navíc nebude možné žádat zpětně a proto je na Nečasově kabinetu, aby co nejrychleji sjednal pořádek.

V Praze pokračují demonstrace, Holešovická výzva se však od nich již distancuje

V hlavním městě mezitím pokračují protivládní demonstrace. Autoři tzv. Holešovské výzvy chtějí sice demisi vlády a zastavení reforem, další protestní akce však již prý nepořádají. Kdo tedy stojí za dnešním srocením davů na Václavském náměstí, to není momentálně zcela jasné.

Hlavním představitelem Holešovické výzvy je bývalý disident Slávek Popelka. Jedním z organizátorů současných protestů je však i kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, který reprezentuje iniciativu Skutečná demokracie. Organizace protivládních protestů je však momentálně poměrně chaotická.

anka ( 18. března 2012 15:00 )

Nemyslim si, ze by nase vlada pracovala nejak hure nez vlady nekde jinde. Nema penize na socialni davky a duchody, tak zvysuje DPH. Co dela spatne, ze jeste nebyl zmenen zakon na exekuci, ktery by mel chranit obcana a ktery je postaven na hlavu - a pak to, ze ti, kteri okradli nas nas stat byli liknave potrestani, anebo potrestani vubec...Kdyby zabavili majetek vsem, kteri okradli tento narod a kteri nemohou prokazat jak majetek nabyli - lidi by byli spokojeni a nemuselo se zvysovar DPH. Dale by melo nasledovat vyssi zdaneni tech, kteri maji velmi vysoke prijmy......

enriko ( 18. března 2012 14:05 )

Kvůli pár pomatencům se bude dělat revoluce? Vy jste se pomátl i s tím senilním Křečkem. Většina národa je v pohodě. Když vezmeme v úvahu, že je hospodářská krize, co navrhujete?Podpálit auta a co dál?

rudyptak48 ( 18. března 2012 10:35 )

Po samorozpuštění socialismu, stáli svazáci a kandidáti KSČ před úkolem, jak si zachovat svou moc. Jak je vidět, zatím se jim to daří. Do systému zavedli právní a ekonomický chaos, který se prakticky nedá hodnotit žádnou metodou. Neustále se vymýšlí přílepky a mění podmínky, aby se prakticky vyloučilo dlouhodobé sledování a hodnocení systému. Tohle je rozklad našeho státu. Jen se zbývá zeptat, na čí objednávku, a komu to v konečném důsledku prospěje?

abvydavatelstvi ( 18. března 2012 10:10 )

Mit vysokou skolu neznamena ze je clovek chytry - nejdulezitejsi je praxe a zivotni zkusenosti. Ty ale politikum chybi, co oni vi o tom jak ziji bezni obcane, jestli maji na najim, na jidlo a ostatni bezne zivotni potreby. Od kolika rodin musel partner odejit do zahranici aby uzivil rodinu a v mnohych rodinach se tim narusil vztah. Kolik rodin si muselo vzit pujcky aby zaplatili ty nejnutnejsi platby a neprisli o strechu nad hlavou. Kolik lidi dohnali exekutori, nebo vymahaci k sebevrazdam. Vlada vubec nemysli na deti ktere ziji v napeti a nejistote, narustaji zdravotni problemy a agresivita. Nic z toho vlada nevidi a nechce videt. Nejvetsi pohroma je, kdyz se blb dostane k moci, at je to ve fabrice, skolstvi ....a nejhorsi to je v politice. Takovy clovek znici zivoty mnohych lidi aniz si to uvedomuje a je horsi nez zivelna pohroma....

mrcha ( 18. března 2012 10:08 )

Přestaňte vy nahoře rozkrádat republiku a půjčovat peníze státům, kde je vyšší životní úroveň-vyšší platy než u nás a nebudete muset lepit,tak jak vy tomu říkáte díry ve státním rozpočtu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa