Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kvíz Ivana Langera: Hádejte, kdo je za talířem!

Autor: Eva Pospíšilová - 
23. října 2011
05:00

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer humor neztrácí. Během čekání na jídlo na kongresu ODS připravil čtenářům Nedělního Blesku kvíz: Hádejte, který politik je za talířem!

Kongres se nesl v duchu jednoho projevu za druhým. A tak se nebylo co divit, že na srandičky byl čas třeba během polední pauzy. A nevyvolal je nikdo jiný než bývalý ministr vnitra, který je tím proslulý. Po hodu talířem vymyslel netradiční kvíz. „Kdo je za talířem, který čtenář to pozná?“

Topolánek na kongresu kraloval, poslední se smál Nečas

Občanští demokraté, kteří se sešli k rokování na výstavišti v pražských Letňanech, nečekali od kongresu tentokrát nic dramatického. Lehkou nervozitu způsoboval snad jen expředseda Mirek Topolánek, který dorazil v dobré náladě a s projevem, o kterém nevěděl téměř nikdo zhola nic.

K řečnickému pultíku přistoupil s vážnou tváří. Už po pár slovech však bylo jasné, že strach z drsných slov mít nikdo nemusí. „Pokusím se na vás nekřičet, jak je mým nechvalným zvykem. Místo toho vás chci poprosit, ano, řekl jsem skutečně poprosit, o několik věcí,“ šokoval svou novou mluvou Topolánek.

Radím jinde, radím rád

Lehkým tónem stranu vyzval k jednotě. Ať prý neřeší topolánkovce a nečasovce, ale levicový populismus a národní socialismus, což je hrozba pro ODS. Topolánek pak také zkritizoval vládní spolupráci s Věcmi veřejnými. Svého nástupce Petra Nečase však podpořil, i když vedení by se podle něj mělo obměnit.

„Musíme generovat evropské státníky s nadhledem, přesahem a kalibrem, a ne politiky na jedno použití, do prvního skandálu, kývající loutky bez talentu, bez zásad a bez charakteru. Z tohoto pohledu jste dnes měli Petrovi Nečasovi navolit nové vedení,“ zahřímal na delegáty. O něco smířlivějším tónem pak ale dodal: „Na druhou stranu je dobře držet konzervativní tradice a nepřepřahat při prvním fouknutí. A já jsem poslední, kdo by se opovažoval vám radit. Radím jinde a radím rád.“

Chci rozmazlovat Lucii

V závěru své řeči pak bývalý předseda ODS, který jen velmi nerad odhaloval své soukromí, straníkům nastínil svou budoucnost. „Budu dělat politiku bez funkce, podnikat, cestovat. Budu se věnovat svým čtyřem dětem, třem vnoučatům. Budu rozmazlovat Lucii.“ S přáním, aby občanští demokraté neporušili jedenácté přikázání »Nezpapaláštíš«, se nato Topolánek odporoučel z pódia a záhy i z kongresu ODS.

Nečas, kterému stejně jako jeho místopředsedům kongres včera schválil prodloužení mandátu ve vedení strany do konce příštího roku, ke slovům Topolánka jen poznamenal: „Ukazuje to, že se chováme jako kultivovaná strana, nezapíráme své předsedy. Každý u nás může říct svůj názor. A nabádat ke stranické jednotě je něco, co je absolutně v pořádku,“ řekl Nedělnímu Blesku.

Řešení kvízu: Za Langerovým talířem se skrývá poslanec ODS Jan Vidím.

komentator ( 25. října 2011 00:19 )

Je vidět, že gevi, žel, vůbec nerozumí ekonomice. Nezávislí ekonomové odhadli, že v důsledku Topolánkových (Kalouskových nečasových) reforem přichází státní rozpočet o 90 miliard ročně!!! Gevi neví, že v Německu platí podniky o 50% vyšší daně než v Česku, ve Francii o víc než 75% vyšší daně než v Česku a ve skandinávských zemích o 100% vyšší zemích než v Česku! Jak je možné, že prestižní OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) nebo prestižní Světové ekonomické forum v Davosu tradičně zařazují skandinávské země do první desítky ve světovém řebříčku konkurenceschopnosti zemí! Jak je možné, že od doby nástupu pravice tj. od konce r.2006 se Česko přes značné snížení daní firmám propadlo v řebříčku konkurenceschopnosti zemí? Proč ze zemí, kde jsou podnikové daně o 100% vyšší neutíkají firmy do dańových rájů? Protože v těchto zemí nebují korupce, která dle střízlivých odhadů Transparency International (zabýva se problémy s korupcí) se zvýšila od příchodu Topolánkovy vlády (honosné vily v Toskánsku a luxusní jachty něco stojí) na víc než 70 miliard korun ročně (předražené státní zakázky-výpalné pro různé Ička-langry, Dalíky, topolánky atd) Kdyby cca 1 milionu OSVČ platili takové sociální odvody jako zaměstnanci státního a soukromého sektoru zvýšily by se rozpočtové příjmy o vic než 30 miliard korun! O dost cca 20 miliard by se zvýšily rozpočtové příjmy z firemních daní! Tyto ztracené rozpočtové příjmy, které jdou do kapes různým Topolánkům, dalíkům Drobilům, Řebíčkům, Bémům by při potlačení (nebo alespoň omezení) omeziy rozpočet této země na minimum! Gevi, chce to alespoň troch přemýšlet a analyzovat fakta!

gevi ( 24. října 2011 14:49 )

Opět, a to už poněkolikáté, mi zde píšete něco, co se netýká mého příspěvku. Píšete mi zde vaše někde z levicového zdroje načerpané informace. Ale já jsem nepsal nic o Topolánkově vládě, nepsal jsem o tom, že snížila odvody podnikům ani jsem nepsal explicitně o progresivním zdanění. Já píšu, že levice nemá - podle toho, co Sobotka s Mládkem plánují - žádné zdroje, aby vytvořili vyrovnaný rozpočet a vůbec, pokud chtějí zrušit to, co zavádí tato vláda. Nemají ani žádné zdroje pro nějaké zlepšení života obyčejných lidí, tedy na zvýšení sociálních plateb, různých státních příspěvků a dotací. To by mohli udělat za cenu toho, že zvýší státní dluh, jak to udělal zejména Sobotka ve funkci ministra financí. Dneska chybí asi 120 miliard. Řekněme, že máte pravdu s těmi devadesáti miliardami (tak jednoduché to sice není, ale budiž). Stejně i tak chybí 30 miliard a to i s tím, co se ušetří tím "okrádáním obyčejných lidí", které prosadil zatím Kalousek. Já nikde nepíšu, že by nemělo být progresivní zdanění bohatých. Ale pokud bude, zdaleka nebude pokrývat potřeby vyrovnaného rozpočtu. Řekněme, že je u nás 100 tisíc bohatých, kterým progresivní zdanění měsíčně vezme 50 000 korun. Vidíte, že jsem úmyslně tato čísla hodně nadsadil, ale chci dát příklad. Tedy ročně dá každý bohatý do rozpočtu 600 000 korun. To dělá při stu tisících takto zdaněných 60 miliard, tedy polovinu toho, co dneska v rozpočtu chybí. A vládě ČSSD bude chybět ještě víc, pokud hodlá zrušit to, co slibuje. Progresivní zdanění ano, zvýšení odvodů podnikům přivede další podniky do daňových rájů (dnes jich tam je asi 1200)a u nás nebudou odvádět nic. A nadnárodní firmy sbalí stroje, nechají tady prázdné haly a odejdou dál na východ. Stejně to tak chystají a vyšší zdanení to jen urychlí. A máte další desítky tisíc nezaměstnaných. Takže příště prosím polemizujte s tím, co skutečně píšu a neposouvejte mi věci, které jsem neměl na myli a nepsal jsem o nich.

komentator ( 24. října 2011 13:58 )

Gevi zřejmě nezaregistroval, že Topolánkova vláda silně snížila daně a sociální odvody bohatým a lidem s vysokými příjmy. Topolánkova vláda rovněž snížila daně a sociální odvody podnikům! OSVČ jsou minimálně zdanění a v průměru platí o 200% nižší sociální odvody než klasičtí zaměstnanci ve státním a soukromém sektoru. Ví Gevi o kolik se snížily příjmy rozpočtu v důsledku těchto (a dalších) nepromyšlených kroků ve prospěch bohatých a lidí s vysokými příjmy? Každoročně tím rozpočet přichází o příjmy cca 90 miliard korun!! Kdyby Topolánkova vláda s Nečasem, kalouskem a Vondrou nešla na ruku bohatým, tak by byl schodek rozpočtu vysloveně pouze symbolický! Vysvětlí mi Gevi proč v žádné civilizované evropské zemi, včetně USA, japonska atd. nebylo zrušeno progresivní zdanění bohatých? Propč řada zemí s progresivním zdaněním bohatých dále zvyšuje daně lidem s vysokými příjmy? Jako příklad lze uvést Francii, USA, Velkou británii, Španělsko, Dánsko atd!

mathony ( 24. října 2011 07:32 )

no ten ksicht už tady dlouho nebyl a ani se mě po něm nestýskalo

gevi ( 23. října 2011 21:31 )

Jak se vaše "osobně" liší od toho, že ho prostě znáte jako my všichni leda z médií? Odkud jste tedy poznal jeho "aroganci a domýšlivost na vlastní oči"? Možná jste byl na nějakém shromáždění a z páté řady ho viděl a nabyl jste dojmu, že o osobně znáte. To já jsem znal osobně pány Radovana Lukavského a Vladimíra Ráže, kteří recitovali moji poezii a bavili se se mnou o ní, znám osobně profesora Pirka, se kterým se setkávám na bězích, stejně jako exministra Schlinga (taky odtud) a mnoho dalších lidí. Ale vlastně je neznám. Jen vím, že třeba Pirk je sympaťák. Pokud víte, co je dezinterpretace, pak viíte, že jsem se žádné nedopustil, jen jsem vzal vaše slova jako bernou a pravou minci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa