Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslankyně podváděla: Hlasovala za Johna a Bártu!

Autor: jos, ČTK - 
7. září 2011
11:09

Poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová (33) podváděla při hlasování ve Sněmovně. Tahala kartičky nejen za sebe, ale hlasovala i za Radka Johna a Víta Bártu. Na podvod upozornil David Rath (ČSSD). Drastichovou čeká zřejmě disciplinární řízení. Sociální demokracie volá po tom, aby poslankyně složila mandát.

Poslankyně Drastichová se k podvodu přiznala. Když poslanci hlasovali, zda jednání Sněmovny protáhnou až do pozdního večera, hlasovala za sebe a pak i za své kolegy. Dopustila se tak podvodu, když ovlivnila hlasovací kvórum. Za obrovský skandál to považuje zejména opoziční ČSSD.

"Manipulování s hlasováním je zcela nepřijatelná praxe," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a volá po tom, aby Drastichová složila poslanecký mandát. Lubomír Zaorálek dokonce vznesl dotaz, zda Drastichová jednala na vlastní pěst, nebo její jednání řídí další osoba.

Bárta se směje a říká: Je to prkotina

Otázkou je, zda Drastichová jednala na vlastní pěst, nebo podle instrukcí. Vít Bárta považuje celou věc za prkotinu. Nechal se slyšet, že v politice jde při schvalování reforem o důležitější věci. Svou kolegyni hájí také Karolína Peake, když podvod označila za školáckou chybu.

Drastichovou hájí i šéf VV Radek John: "Poslankyně Drastichová nepodváděla, šlo pouze o procedurální chybu. Omluvila se, do konce života si to bude pamatovat a já tím považuji celou věc za vyřízenou," uvedl pro Blesk.cz John a dodal, že na hlasování Sněmovny nechyběl, pouze se lehce zdržel na chodbě.

A co na aférku uvedla sama Drastichová? "Předně se chci omluvit, má chyba vychází z nezkušenosti. Za nikoho jsem nehlasovala, uvědomuji si ale, že jsem měla požádat předsedajícího sněmovny o odhlášení nepřítomných na místo pouhého vytažení karty. Navíc nešlo o hlasování o zákonech, ale pouze o procedurální hlasování o prodloužení doby jednání sněmovny, ještě jednou se Všem omlouvám," uvedla v prohlášení poslankyně Véčkařů.

Kdo je poslankyně Drastichová?

Mgr. Jana Drastichová (34) je členka VV a ve volbách 2010 byla zvolena do dolní komory českého parlamentu za Moravskoslezský kraj. Je vdaná a má dvě děti.


rudyptak48 ( 9. září 2011 10:46 )

Měla by se jít učit do "Lytomyšle" češtinu a etiku, spolu s jejim šéfem Bártou.

honza33 ( 9. září 2011 09:42 )

Já bych to taky tak drasticky neviděl...pokud jenom vytáhla karty, tak to enní zase takový prohřešek.

springer ( 8. září 2011 11:55 )

Bárta se smál...to je ten nový politický styl,slušnost,férovost,co VV slibovali, budou bojovat proti lži,korupci,podvodům.Jen nesmí jít o VV, pak je vše půjčka, školácká, chyba a dokonce si troufne obvinit ostatní poslanci,že nejsou tolerantní. Sprosťárna, na tom stojí a padá naše Vláda. Vše je v pořádku, nic se neděje. Kdy se otevře hora Blaník a vyjede národu na pomoc vojsko??????????????????????????????

zaviracispendlik ( 8. září 2011 10:31 )

taky mne odpuzovali už před volbama

honza51 ( 8. září 2011 06:42 )

To si přesně pamatuju, ona to pak využila i v té své kampani, jak se oháněla tím, že se "očistila", protože složila mandát. Ta už tehdy věděla co dělá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa