Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zametač politických kauz Rampula končí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, map, mivrk - 
22. července 2011
20:50

Jako žába na prameni, která bránila vyšetřování politických kauz, seděl Vlastimil Rampula přes čtyři roky v čele pražského vrchního zastupitelství. Ve čtvrtek ho ministr spravedlnosti odvolal hlavně kvůli »zabrzdění « kauzy tunelování IPB. Rozhodnutí ale není pravomocné, Rampula se chce bránit.

Odvolání Rampuly žádal už v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale ministr Jiří Pospíšil (ODS) tvrdil, že by Rampula téměř jistě vysoudil své místo zpět. K činu se odhodlal poté, co mu Zeman dodal další zdůvodnění, které se týkalo IPB.

Pospíšil uvedl, že v kauze IPB Rampula vstoupil do trestního řízení tím, že bez důkladné znalosti spisu vydal pokyn dozorové státní zástupkyni, aby se přímo v hlavním líčení neodvolávala proti rozsudku Městského soudu v Praze a ponechala si lhůtu na rozmyšlenou. Soud pak vynesl zprošťující verdikt nad sedmi obžalovanými manažery zkrachovalé banky a státní zastupitelství se práva na odvolání vzdalo úplně.

Druhým důvodem k odvolání bylo podle Pospíšila to, že Rampula nereagoval na opakující se pochybení podřízených státních zástupců v trestních věcech. Rampula, který byl úzce spojen s nejvyšší žalobkyní Renatou Veseckou, řekl, že se obrátí na ministerskou rozkladovou komisi, a pokud neuspěje, bude spor řešit u soudu.

Jaké případy šly k ledu

Kauza Čunek – Rampula z případu odvolal zástupce Adama Bašného za to, že kritizoval postup tehdejší nejvyšší žalobkyně Vesecké.

Kauza České pivo – pro »nedostatek důkazů« zastaven mnohamiliardový tunel v IPB spojený s řadou politiků.

Kauza Gripeny – Rampulovo vrchní státní zastupitelství postupovalo tak, aby případ zkomplikovalo, a nepožádalo ani o pomoc švédskou policii.

Kauza Mostecké uhelné – do ztracena šla divoká privatizace dolů, kvůli níž švýcarské orgány vyslýchaly Zemanovu vládu.

qqqq ( 26. července 2011 11:22 )

Sám se tohoto útisku a ignorace práva zmetek dopustit nemohl. Nepovedený právnický zmetek Rampula je karikatura této země , tohoto systému , politické garnitury . Že mu to vydrželo tolik let . V Somálsku by nevydržel déle. Není na místě aby si odpykal své dílo ve vězení ?

bosta ( 25. července 2011 10:53 )

Jestliže si vysoký justiční činitel dovolí v TV prohlásit,že je třeba lidi hodnotit podle postavení,je to primitivní výrok chorého mozku a tedy měl být okamžitě odvolán a odejmut mu titul a umístěn do léčebny.SPRAVEDLNOST DRŽÍ VÁHY A MÁ ŠÁTEK PŘES OČI.To je připomenutí pro ty,kteří studovali v Plzni a nevědí,jak má vypadat spravedlnost!!!

komentator ( 24. července 2011 21:01 )

Do vysoké funkce navrhla Rampulu Vesecká. Rampula šel na ruku ODS. Pomáhal zametat pod koberec kauzy nepříjemné pro Topolánkovu vládu! I po odchodu Vesecké funguje "modrá justiční mafie"! Justiční mafiáni zametli pod koberec korupční kauzy Drobila a Vondru. Šlo stovky miliard korun!!

straka.praskacka ( 24. července 2011 13:18 )

Je dobře, že ho odvolali. Člověk, který je na státním zastupitelství by rozhodně neměl být poplatný žádné politické mašinerii ani konkrétním lidem. Bych se nedivila, kdyby byl nějak spolčený s paní bývalou nejvyšší státní zástupkyní Veseckou.

rudyptak48 ( 24. července 2011 11:02 )

Náš právní systém je tak nepřehledně složitý, že se v něm nevyznají ani vzdělaní právníci. Jak se potom může dovolat svých práv občan ? Paragrafy našich zákonů jsou doslova pokroucené, a lze je vykládat různě. Proto kauzy trvají i několik let, a jdou většinou do ztracena. Naši soudci jsou pouze... "vykladači"...a NE ... "tvůrci"... práva. To vykladači myslím doslova. Každý si ho vykládá po svém. Navíc je v systému mnoho vydíratelných osob, které jdou na ruku zlodějům. Státní úředníci jsou placeni za čas strávený v úřadě, ne za výkony. Bez důkladné očisty tohoto systému se vymahatelnost práva nepohne dopředu. Kdo se odváží provést změny v systému ? Zatím na to nikdo neměl odvahu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa