Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Kluci z plakátu: Havel a Špaček v reklamě

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Kosová - 
7. července 2011
08:48

Léta to spolu táhli na Hradě. Prezident a jeho mluvčí. A i teď, pěkných pár pátků po odchodu z politiky, zamířily jejich kroky stejným směrem. Exprezident Václav Havel (74) a jeho bývalý mluvčí Ladislav Špaček (61) se oba objevili v reklamě.

Havel, ač sám milovník mercedesů, propagoval autobazar. A Špaček, který se po odchodu z Hradu sám pasoval na odborníka na etiketu, se snaží prorazit v reklamě na slané brambůrky.

Politici v reklamě, to je pro Čechy citlivá záležitost. Když se v roce 2002 objevil tehdejší šéf Sněmovny Václav Klaus (70) na billboardech s lyžemi Völkl, bylo z toho pozdvižení. Od té doby nic takového neopakoval, zahrál si jen v propagačním spotu na mistrovství světa basketbalistek 2010 v Česku.

To Václav Havel měl letos reklamní premiéru. Souhlasil s tím, že se jeho tvář objeví na stránkách autobazaru výměnou za roční půjčení auta pro jeho nadaci. „Pan prezident Havel už není politik. Je ve stejné roli, jako když dělá reklamu nějaký herec,“ řekla Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Zatímco exprezident se v reklamě objevuje z více méně bohulibých důvodů, bývalý mluvčí Špaček se nechal »ovládnout neodolatelnou chutí chipsů«. Na billboardech prodává svoji známou tvář, která lidem ulpěla v paměti při jeho působení ve službách Hradu, ale třeba i v pořadech o slušném chování na obrazovce veřejnoprávní televize.

V zahraničí se vysocí politici i po odchodu z funkcí reklamě spíše vyhýbají. K výjimkám patří exprezident SSSR Michail Gorbačov (80). Propagoval Pizzu Hut, pak se stal tváří portského, vodky a přijal i angažmá od společnosti Louis Vuitton.

cvalda ( 8. července 2011 11:06 )

že už je nebožtík a on ten fešák ještě dělá reklamu. Pane Bartoško to jste tenkrát navrhnul pěkného vyžírku na prezidenta !!!

gogo ( 7. července 2011 17:34 )

Myslím si, že každý by měl mít svoji čest a hrdost. I v případě mimořádné finanční tísně. Což jistě není případ výše zmíněných "celebrit" ....

crakazasecrak ( 7. července 2011 13:50 )

v čr maji plno prezentů..teda prezidentů,.každej se cítí jako šéf a ředitel a ZLODĚJ HLAVNĚ!!!

crakazasecrak ( 7. července 2011 13:49 )

poslat tam havla a jdnou navždy pod vodu

olesja ( 7. července 2011 11:50 )

DĚDOVÉ z plakátu je rozhodně lákavější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa