Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrozí pád pražské koalice: Zuří bitva o koryta

Autor: ČTK, ap - 
22. dubna 2011
14:47

Koalice ODS a ČSSD na pražské radnici řeší spory ohledně obsazení míst v radě a kvůli oddalování změn ve statutárních orgánech stoprocentně vlastněných společností. Páteční dopolední jednání vyvrcholilo zahájením smírčího řízení, které vyplývá z koaliční smlouvy, informoval ČTK předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Pokud se obě strany ani po měsíci smírčího řízení nedohodnou, mohou koaliční smlouvu vypovědět. Podle některých členů koalice je situace vážná. Roztržka není pouze mezi ODS a ČSSD, ale i mezi jednotlivými frakcemi občanských demokratů.

Spory i v pražské ODS?

Jedním z bodů, na kterém se koalice neshodne, je obsazení jedenáctého místa v radě. Podle koaliční smlouvy je vyhrazeno pro opoziční TOP 09, která ho ale obsadit nechce. Pražská ODS se proto v úterý na jednání regionální rady dohodla na tom, že ho chce pro sebe.

"Pokud ODS chce šesté místo, tak my máme o tento post také zájem," reagoval náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).  "Situace je vážná, je to mimořádné opatření vyplývající z koaliční smlouvy," poznamenal Šťastný.

Podle informací ČTK v tomto sporu vyvrcholil vnitrostranický spor ODS, ve které o moc bojují dvě frakce. Jedna stojí na straně primátora Bohuslava Svobody, druhá za předsedou strany Borisem Šťastným.

Obě strany se v koaliční smlouvě dohodly, že ji je možné vypovědět po měsíčním smírčím řízení. Podle Šťastného ale smlouva zaniká po měsíci neúspěšných vyjednávání automaticky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

handgood ( 23. dubna 2011 10:50 )

kmotrovstva mezi ČSSD a ODS je jeden vľlký Gulag. Škoda, že nie je izolovaný od zbytku ČR. Čím vyššie pracovné příležitosti, čím viac štátnych a vládnych úradníkov, tým vyššia korupcia. Politický mor sa tak šírí po celej republike. K čomu potrebuje občan také hlavné mesto? Miesto, aby bol naň hrdý, musí sa hanbiť. To už by bola lepšia Vysočina. Tam by sa mohli politici sexuálne ukájať obímaním stromov, a nie na občanoch republiky.

capitan_jorge ( 22. dubna 2011 16:17 )

Kde je můj příspěvek???

akrapaz ( 22. dubna 2011 15:08 )

nic by se tím nevyřešilo, protože by tam nalezli všichni zase zpátky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa