Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sazku poslal do insolvečního řízení

Vyberte BLESKový trezor!
 (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, jaj - 
17. ledna 2011
13:35

Noční můry čelních manažerů Sazky se stávají skutečností. Miliardář Radovan Vítek, který skoupil pohledávky společnosti za 1,5 mld Kč, jí poslal do insolvenčního řízení. Dle Vítka prý loterijní a sázková kancelář není schopná splácet. Její závazky, jak tvrdí, přesahují 10 mld Kč. Na fungování Sazky toto řízení dle generálního ředitele Aleše Hušáka nebude mít vliv a pohledávky odmítá.

Jak se největší česká loterijní kancelář dostala do takové prekerné situace? Podnikatel a miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky bank vůči Sazce v hodnotě 1,5 mld. Kč. A po Sazce samozřejmě žádá plnění, kterému prý není kancelář schopná vyhovět. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci právně ani ekonomicky není. Obrovské dluhy si Sazka nadělala stavbou vysočanské sportovní arény.

"Sazka považuje návrh na zahájení insolvenčního řízení za nedůvodný a šikanózní. Cílem tohoto kroku je účelová snaha vyvolat paniku, snížit cenu dluhopisů, závazků a akcií Sazky, tato aktiva levně skoupit a jejich prostřednictvím společnost nepřátelsky ovládnout podle zásady čím hůře, tím lépe," reagoval mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Vítek naopak míní, že Sazka se v insolvenční situaci nachází, protože je předlužená a její celkové závazky přesahují deset miliard korun. Vlastní jmění Sazky má podle dokonce Vítka zápornou hodnotu.

Řešením situace je podle Vítka restrukturalizace firmy, při níž by Sazka vydala nové akcie v objemu deseti miliard korun, což odpovídá jejím závazkům. Vítek počítá i s odstraněním nynějších akcionářů Sazky, kteří firmu podle něj do potíží přivedli.

Pohledávky prý neexistují

Zikmund uvedl, že nároky, které uplatňuje insolvenční navrhovatel a další společnosti údajně ovládané Vítkem, neexistují, protože zanikly. "Sazka jejich existenci odmítá a údajné věřitele na to písemně upozornila. Sazka v nejbližších dnech předloží soudu podklady, které nedůvodnost insolvenčního návrhu prokazují," dodal mluvčí loterijní společnosti.

Způsob řešení pohledávek je dvojí - restrukturalizace nebo konkurz, který je likvidační. Pohledávky věřitelů jsou při konkurzu uspokojeny z prodeje majetku dlužníka. Při restrukturalizaci dlužník dál funguje, ale jen v mezích tzv. reorganizačního plánu, který sám navrhuje. Pokud ho věřitelé odhlasují a soud potvrdí, musí se jím věřitelé i dlužník řídit.

Kdo nabídl Sazce pomocnou ruku

Akcionáři Sazky dostali tři oficiální nabídky od investorů k řešení situace. Podnikatel Martin Ulčák nabízí 200 milionů Kč ročně na deset až 15 let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni. Synot slíbil 250 milionů ročně v příštích 15 letech a finanční skupina Penta 130 milionů s garancí na 30 let. Všichni tři zároveň nabídli dvě až tři miliardy na okamžitou pomoc.

Penta chce za finanční pomoc stoprocentní podíl v Sazce, Synot dvě třetiny akcií, jediný Ulčák přímý vstup do Sazky nepožaduje. Dva největší akcionáři, ČSTV a Sokol, chtějí jednat s Ulčákem. Jeho firma E-Invest je připravená uhradit prokazatelně existující závazky. "Závazek společnosti E-Invest se vztahuje ke všem závazkům, které Sazka uzná jako právoplatné, nebo o kterých tak rozhodne soud," sdělila firma v tiskové zprávě.

Návrh na insolvenci podala společnost Moranda

Tato firma byla do obchodního rejstříku zapsána v říjnu 2007. Hlavním předmětem podnikání firmy sídlící v Praze je pronájem nemovitostí a zajišťování souvisejících služeb. Podle obchodního rejstříku podnikatel Vítek ve statutárních orgánech firmy nefiguruje, jediným akcionářem je jeho matka Milada Malá. Podle účetní uzávěrky společnosti za rok 2009 firma nemá žádné zaměstnance.

Vyberte BLESKový trezor! Vyberte BLESKový trezor! | Blesk

parmen ( 17. ledna 2011 19:14 )

Moranda nebo kyperská firma? Možná by pan Vítek mohl předložit po získání financí za tyto pohledávky daňová přiznání obou firem. Pokud Moranda, pak předpokládám, že zde řádně odvádí daně i když nemá zaměstnance, ale kdo pak podal ten Návrh? Matka p. Vítka? Nebo je Moranda zmocněncem kyperské firmy a z toho titulu podala tento Návrh? Potom zcela jistě p. Vítek po získání peněz za tyto pohledávky odvede 10ti %zálohovou daň v ČR a prokáže kam odvede zbylých 90%. Nebo se prostě pan Vítek, jak sám pravil, baví a akcionáři a daňaři jako vždycky spláčou nad výdělkem. Nejsem zastáncem Sazky, ale tohle by mě fakt zajímalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa