Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konečně: Vesecká opouští justici, Kučera jde do důchodu

Renata Vesecká končí u justice
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
31. prosince 2010
08:34

Ve funkci v pátek po více než pěti letech končí nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle řady politiků i komentátorů přispívala díky několika kauzám spojeným například s politikou k nedůvěryhodnosti justice. Nahradí ji český delegát v organizaci Eurojust Pavel Zeman.

Vesecká není jediná, kdo k poslednímu dni v roce 2010 končí. Do důchodu odchází místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Oba jsou spojováni s kauzou Čunek.

Právě Vesecká a Kučera patří mezi lidi, které bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila za justiční mafii. Toto označení si vysloužili především v souvislosti s údajnou korupční kauzou někdejšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka.

Kam s ní?

V červnu 2007 Vesecká odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi, který poté Čunkovo trestní stíhání zastavil. Postup Vesecké kritizovala tehdy opoziční ČSSD, která výměnu státního zástupce označila za snahu tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) nenápadně zamést Čunkův případ pod koberec. Vesecká ale v rozhovorech v tisku odmítla připustit, že by v kauze Čunek selhala nebo se zachovala nesprávně.

Veseckou už koncem října odvolala vláda. O jejím dalším působení v justici zatím není rozhodnuto. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v listopadu řekl, že podle jeho názoru by Vesecká neměla vykonávat mezi žalobci vedoucí funkci. Připustil však, že by se po odvolání mohla vrátit na místo šéfky Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. S jejím návratem ale nesouhlasí petice, pod níž se podepsalo sto osmdesát státních zástupců. Jak to s ní tedy dopadne, je zatím ve hvězdách.

komentator ( 31. prosince 2010 19:02 )

Co ukradl Rath? Ten akorát šlape na paty zahraničním farmaceutickým společnostem, které zde díky Julínkovi a Šnajdrovi rejžují! Rath hájí zájmy obyčejných lidí!! Jak je možné, že přes posílení české koruny vůči euru a dolaru jsou zde léky dražší než v Německu, Švýcarsku, Francii? Navíc ve svých zemích by si zahranič.farmaceutické společnosti netroufly lidi tak okrádat. Přitom v těchto bohatých zemích jsou platy a důchody o 300-400 procent vyšší než v Česku!!

gogo ( 31. prosince 2010 17:07 )

Čunek o "armádu" nepřišel, o tu jsme přišli my. O poslední zbytky důvěry v právo a spravedlnost v této zemi. A v soudnost občanů, kteří více nenávidějí romské etnikum než ty, kteři rozkradli a zlikvidovali tento stát.... Čunkovo "vítězství" je prohrou nás všech...

stastnyjim ( 31. prosince 2010 16:55 )

Čunkovy všechny čachry zastíní pro lidi jednoznačně tvrdý postoj k cikánům. Lidé tohle cení víc, než odsuzují nějakou koprupci. Kdyby ho lidé nezvolili, mohl by být drzý jak by bylo libo. Ono to není žádné Pyrhovo vítězství, on o žádnou armádu nepřišel, on neutrpěl žádnou škodu. Jen mu proticikánské postoje zajistily další teplé místo.

mufe ( 31. prosince 2010 16:35 )

Gross, Rath...můžeme pokračovat

mujboze ( 31. prosince 2010 15:32 )

dikes dikes, to samý ze srdce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa