Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bárta má vyhodit podřízenou kvůli přítelkyni ministra kultury

Autor: ap, Kšim - 
6. listopadu 2010
15:49

Ministr dopravy Vít Bárta má napilno. Musí řešit předražené dálnice, propad preferencí "jeho" strany a nyní mu navíc přibyl další problém. Dvě jeho podřízené se rozhádaly a Vít Bárta (VV) musí jednu z nich vyhodit. Kupodivu vyhodí výše postavenou Ditu Schautovou. Druhá z žen, Blanka Kosinová, je totiž partnerkou ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09). A ten odchod Schautové údajně požadoval.

Náměstkyně ministra dopravy Dita Schautová vyjednává o umístění centra Galilea v Praze 1. Po příchodu Víta Bárty na ministerstvo za ní orodovali její spolupracovníci. Je prý mimořádně schopná a byli by rádi, kdyby mohla pokračovat ve své práci. Nyní je vše jinak. Schautová se pohádala se svou podřízenou Blankou Kosinovou, která je přítelkyní ministra kultury Jiřího Bessera a podle informací Práva bude muset odejít. Nahradit ji má vrchní ředitel kabinetu ministra dopravy Jakub Hodinář.

Z kamarádek sokyně

Blanka Kosinová, která má na ministerstvu na starosti odbor kosmických technologií a družicových systému, ze začátku svou nadřízenou Schautovou podporovala.

"Pak se ale mezi nimi něco stalo a Schautová s Kosinovou se pohádaly. A už se nemohou ani cítit,“ řekl sobotnímu Právu zdroj z ministerstva. Podle těchto informací následně Kosinové partner a Bártův vládní kolega ministra požádal, aby Schautovou vyrazil. A Bárta tomuto přání prý v pondělí vyhoví.

Navigační systém Galileo má být evropskou odpovědí na americký navigační systém GPS Navigační systém Galileo má být evropskou odpovědí na americký navigační systém GPS | archiv

V projektu Galileo jsme favorité

Schautová řídí celou sekci družicových systémů, kam spadá i oddělení Kosinové. Její oddělení má na starost zavádění projektu Galileo, což je evropská odpověď na americký navigační systém GPS.

Česká republika velmi stojí o to, aby centrála prestižního projektu měla sídlo v Praze. A podle kuloárových informací je velkým favoritem. Hlavními soupeři jsou Německo a Nizozemí. České hlavní město jako prostory nabízí budovu bývalé České konsolidační agentury v Praze 7.

museman ( 7. listopadu 2010 21:25 )

A proč by měl říkat o odvolání své úřednice? Víte, kolik projde ročně lidí v těch ministerstvech? Úředníci se mění všude, tak nechápu, co kdo na tom vidí?

komentator ( 7. listopadu 2010 20:57 )

Příští týden prý Schautová vypadne. Bárta mlčí, aby nebyl kritizován, že jde na ruku ministrovi Besserovi (za bývalého režimu "zocelený" komouš ). Soudruzi ve vládě si přece vyhoví..... Holt Véčkaři slibovali před volbami nový politický styl. Bárta potvrdí, že ta nová politický kultura, slušnost a nový politický styl, nejsou pouhá slova do větru.

sizitisi ( 7. listopadu 2010 07:47 )

To je jak kdyby redaktor zašel za uklízečkou na ministerstvu a zeptal se jí na nějaké drby.

tomik999 ( 6. listopadu 2010 20:20 )

Ty fakta mi v článku trochu chybí: a) není jasné, zda ji skutečně odvolá b) jaký je pro to důvod c) nikdo z aktérů se k omu nevyjádřil...

rukolaman ( 6. listopadu 2010 18:07 )

Kdo ví, jak to bylo a bude...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa