Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Topolánek si hledá práci: My to platíme!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: oj - 
2. listopadu 2010
05:00

Bývalý premiér Mirek Topolánek (54) na to zase vyzrál. Má nejlepší práci na světě – hledá si práci! Zatímco „obyčejní“ lidé se musí postavit na konec fronty na pracovním úřadě, expremiér lítá po světě a přemlouvá cizí politiky, aby ho posadili do pohodlného křesla šéfa Mezinárodní energetické agentury v Paříži. A jeho cesty se financují ze státní kasy. Účet se brzy vyšplhá na 130 tisíc korun.

Topolánek uzavřel s ministrem zahraničních věcí dohodu o provedení práce za symbolickou odměnu 350 korun. Může se tak účastnit diplomatických misí a přemlouvat zahraniční státníky, aby ho na pohádkovou pozici zvolili. Dohoda mu ale zároveň umožňuje nechat si výdaje související s lobbováním proplatit.

Stát za Topolánka podle mluvčího ministerstva zahraničích věcí Víta Koláře zatím zaplatil 10.000 korun. Dalších asi 120.000 korun dostane na pokrytí výdajů za svou cestu do USA, kde se zúčastnil energetické konference a jednal na ministerstvu pro energetiku a ministerstvu zahraničí.

Podle informací, které přinesl server Aktuálně.cz, ministerstvo Topolánkovi nestanovilo žádný finanční strop.

Topolánkovy šance nejsou velké

Navíc šance expremiéra Mirka Topolánka na získání funkce šéfa Mezinárodní energetické agentury nejsou nijak valné. Stojí proti němu dva silní kandidáti. Současný šéf agentury Japonec Nobuo Tanaka a nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová.

Česká diplomacie ho sama nakonec může "hodit přes palubu" kvůli diplomatickému obchodu s Nizozemskem. A ti mají podle deníku E15 trumf k prosazení své kandidátky. Výměnou za stažení Topolánka totiž nabízejí, že ustoupí ČR v souboji o sídlo administrativní části evropského navigačního systému Galileo.

V hlasování mají klíčovou roli Spojené státy. Ty daly najevo, že pokud nebude jednomyslná shoda na evropském kandidátovi, podpoří současného šéfa agentury Japonce Tanaku.

komentator ( 3. listopadu 2010 09:00 )

na úkor obyčejných lidí. A ten gauner Topolánek i nadále dojí státní kasu. Co dělá vláda "rozpočtové odpovědnosti", když stát platí přihlouplému Topolánkovi jeho cesty do zahraničí. Kocourkov je slabé slovo. Vláda chce, aby si obyčejní lidi utáhli opasky a rozhazuje peníze daňových poplatníků na Topolovánkovy cesty!

gogo ( 2. listopadu 2010 21:33 )

Moudrých vládců s absolutními pravomocemi bylo v historii velice málo. Bohužel.. V naší i světové...

soica.flatulescu ( 2. listopadu 2010 21:03 )

Jaký jste moudrý! Vy musíte mít žen!

gevi ( 2. listopadu 2010 20:47 )

Už máte vyhlédnutého nějakého Pinocheta? Jak to zařídíte, aby to nebyl jen další z vykuků, kteří se derou nahoru, aby si hodně pomohli?

simamach ( 2. listopadu 2010 19:38 )

Ty mě nemůžeš urazit . Ty se tady denně ztrapňuješ. "doktore"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa