Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda tvrdí: Zabráníme masovému zdražení energií

Ilustrační foto
 (Autor: Radek Lukša)
Autor: Cáfa, Krvs - 
13. září 2010
19:00

Předseda vlády Petr Nečas na setkání s vrcholnými manažery slíbil okamžité řešení situace okolo výkupu elektrické energie ze solárních elektráren. Už tuto středu by tak vláda mohla navrhnout změny příslušných zákonů.

Podle Energetického regulačního úřadu vzniklo na území České republiky již deset tisíc solárních elektráren. Jen v průběhu srpna se výkon fotovoltaických elektráren zvýšil o 72 megawattů na současný počet 694 megawatt a dalších souhrnných 1900 megawattů výkonu nově vzniklých elektráren lze podle odborníků ještě očekávat. Důvodem je snaha podnikatelů využít současné výhodné legislativy pro výkup elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Hrozí masivní zdražení elektřiny

Existují vcelku tři způsoby jak zabránit rozsáhlému zdražení elektrické energie pro domácnosti i firmy. První počítá se změnou výkupních cen energií, druhý způsob počítá se zrušením daňových prázdnin a umožní zatížit produkci solární energie daní.

Posledním ze zmiňovaných řešení je přenesení rozhodovací pravomoci na úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu, kteří by napříště rozhodovali o vzniku nových solárních polí.

sakra ( 14. září 2010 14:14 )

Této vládě, stejně tak jako minulé nevěřím ani pozdrav. Nečas cintá jako vždy a je "hluboce přesvědčen", nebo také "bytostně přesvědčen" a skutek utek! Když dojde ke zdražení "jen" o 12 - 15% , tak se bude chválit jakou má "zásluhu" na tom, že občany uchránil. Vždyť byly prognózy zdražení až o 22%. Nečasi neplácej zbytečně, protože i kdyby se zdražiko "jen" o 10% tak nevím a nechápu proč na to mají obyvatelé doplácet. A že je to vina politiků a lobystů o tom jsem "hluboce a bytostně" přesvědčen zase já.

sakra ( 14. září 2010 14:07 )

Jak malej Jarda. Vykašli se na politiku a uvažuj co mají dělat řadoví občané.

komentator ( 13. září 2010 23:53 )

přihlouplej Jarda znovu hloupě blábolí. Topolánkova vláda na rozdíl od naprosté většiny zemí evropské unie nesnížila dotace na fotovoltaiku, když prudce poklesly ceny solárních panelů. Jarda lže na úrovni žáka z pomocné školy.

komentator ( 13. září 2010 23:50 )

neboť na rozdíl od Němců, Rakušanů a dalších zemí evropské unie nesnížila před 3 lety dotace na elektřinu vyráběnou z fotovoltaických elektráren. Akvůlia pitomosti a neodpovědnosti Topolánkovy vlády, ve které byli i nynější premiér Nečas a ministr financí Kalousek se obyčejní lidi již v příštím roce nedoplatí za vysoké ceny elektřiny. Jak k tomu přijdou obyčejní lidi, kteří tvrdě makají za par šupů, aby museli platit za pochybení nekompetentních pravicových politiků.

gevi ( 13. září 2010 21:27 )

Topolánkova vláda? No jistě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa