Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

John oznámil škrty: Hasiči i policisté přijdou o miliardy!

Ministr vnitra Radek John chce v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun.
Ministr vnitra Radek John chce v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun.  (Autor: ČTK)
Autor: val, ČTK, josK - 
23. srpna 2010
17:08

Ministr vnitra Radek John chce v příštím roce ušetřit v resortu 8,3 miliardy korun. Škrty se budou týkat především policistů a hasičů, které tak čeká snížení platů.

John chce především ušetřit na provozních výdajích a investicích. "Nutné úspory se tak dotknou všech oblastí resortu vnitra", řekl v pondělí ministr Radek John (VV).

Policisté omezí své služby v zahraničí, nepostaví krajské ředitelství v Liberci a budou požadovat změnu zákona o telekomunikacích. Hasiči nebudou investovat do staveb a nového zařízení, ministerstvo pak například zreviduje veškeré projekty e-governmentu.

Původní plán byl 10,5 miliardy korun

Původní plán ministerstva financí nařizoval vnitru ušetřit 10,5 miliardy korun. John si však vymohl snížení této částky s tím, že větší úspory by pro resort byly likvidační. Navíc získal slib, že finance ministerstva nebudou v letech 2012 až 2014 dále kráceny.

Podle Johna to znamená, že i přes desetiprocentní snížení tarifního platu zaměstnanců státní správy v příštím roce, by dobře pracující policisté měli mít v dalších letech peněz více. Na pohyblivou částku platů příslušníků policie plánuje John použít peníze určené pro policisty, kteří ze sboru odejdou. Ročně jich bývá kolem 1500.

Policisté budou pracovat méně přesčas

Zrušením investice do stavby libereckého krajského ředitelství ušetří podle ministra vnitro 431 milionů. Zhruba 180 milionů lze podle něj uspořit tím, že policie nebude platit operátorům za odposlechy. John doufá, že pro nutnou změnu zákona nalezne ve sněmovně podporu.

Další nezanedbatelnou částku podle něj získá policie tím, že nebude jiným resortům zadarmo poskytovat své služby. Policisté budou také méně pracovat přesčas, zúží se podpůrný a řídící aparát.

Vnitro ušetří 3,8 miliardy na platech

John již dříve uvedl, že na provozu a investicích ušetří vnitro 4,5 miliardy, na platech pak 3,8 miliardy. V pondělí dodal, že příští rok bude pro policisty i hasiče bolestný. Podle vládního materiálu má vnitro příští rok vystačit s 50,3 miliardy korun. John také minulý týden slíbil, že nebude propouštět policisty ani hasiče.

komentator ( 24. srpna 2010 19:17 )

Jihn je bezkonkurenčně nejslabší ministr v Nečasově vládě. Problémům na vnitru nerozumí. Něco rozhodne. Poté své rozhodnutí změní. Chová se naprosto chaoticky John ale taky další véčkaři ve vládě prokazují, že na to nemají. Johnovi jde o koryto. Vůbec mu nevadí tvrdá kritika jeho neschopnosti ze strany veřejnosti

sakra ( 24. srpna 2010 11:47 )

Další výtečník a "odborník" na svém místě. S tím jsme to vyhráli.

kofila ( 24. srpna 2010 10:23 )

Až jim začnou hasiči a pocisté utíkat?? A kam?? Spíš se obávám toho, že se snížení platů odrazí na jejich práci.

verasum ( 24. srpna 2010 09:18 )

Máte poravdu, jsem jen obyčejný civil, ale co navrhují Ti nahoře je hrůza. Šetří přesně kde nemají. To budou koulet očima až jim začnou hasiči a policisté utíkat a my obyčejní občané? Nám nezbývá než se modlit, aby mne někdo nevykradl nebo nezačal hořet barák!!!

hugu ( 23. srpna 2010 21:26 )

Máte pravdu,v tomto státě jsou hasiči bráni jako děvky pro všechno a přitom to je prakticky jediná síla schopna zasahovat při živelné a ekologické pohromě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa