Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ministr Bárta šetří: Ze sedmi náměstků zbyli čtyři

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
16. srpna 2010
09:57

Ministr dopravy Vít Bárta výrazně zeštíhlí vedení svého úřadu. Bárta v pátek podepsal organizační změny, kvůli kterým končí tři náměstci: Tomáš Kaas, Jaroslav Král a Dita Schautová. Nikdo je nenahradí, jejich místa jsou zrušena - namísto sedmi náměstků tak budou jen čtyři, napsala Mladá fronta Dnes.

Jako první náměstek odešel ihned po Bártově nástupu Roman Boček, který zamířil na ministerstvo zemědělství, připomněl deník.

"Ročně tak ušetříme jen na platech pro ně a potřebný personál přes šest milionů korun," cituje MfD státního tajemníka ministerstva a náměstka Radka Šmerdu, který je na úřadě rovněž nováčkem. Přišel společně s prvním náměstkem Martinem Sýkorou, kterého si Bárta přivedl z bezpečnostní firmy ABL.

Z původního týmu zůstal jen jeden

Z původního týmu náměstků po Bártově předchůdci Gustavu Slamečkovi zůstal jen Ivo Vykydal, který bude mít na starosti například železniční nebo leteckou dopravu.

Na ministerstvo přijde jeden nový náměstek: bývalý pardubický hejtman Ivo Toman (ODS), který po prohraných volbách působil za 165.000 Kč měsíčně jako vládní zmocněnec pro stavbu rychlostní silnice R35. Na ministerstvu bude mít na starost silniční dopravu, veřejnou dopravu nebo plavbu.

Náměstci můžou zůstat na ministerstvu

Ministr nabídl všem třem náměstkům, kteří končí, aby dál působili na úřadě. Dva se ještě nevyjádřili, jistě to již odmítla Schautová, která na ministerstvo přišla loni v prosinci a do té doby podnikala v obchodu s mořskými rybami a plody, napsala MfD.

Podle Šmerdy se promění kompletně i náplň činnosti jednotlivých náměstků. Sýkora bude mít na starost hlavně ekonomiku a evropské fondy. Šmerda právní záležitosti včetně Besipu, Toman dopravně-správní agendu a Vykydal kromě letecké a železniční dopravy také mezinárodní vztahy, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.

9030 ( 16. srpna 2010 23:18 )

Kdyby udělal z ministerstva stejně fungující ,, firmu,, jakou si vybudoval, tak si můžem gratulovat.

susanah ( 16. srpna 2010 18:35 )

Potřebuje tam svý lidi. Na těch šetřit nebude. Nenechte se opít rohlíkem,

gogo ( 16. srpna 2010 16:55 )

Přesně tak. Je to divadlo a jedná se jen o čas a o listopadové volby...

gogo ( 16. srpna 2010 16:54 )

Kolik stovek takových "náměstků" živíme z našich daní ....

sakra ( 16. srpna 2010 16:50 )

Jenže na ministerstva přijdou další kamarádi dle "stranické příslušnosti" , kteří dostanou nějakoi funkci a k tomu "odpovídající" plat a začnou se zaučovat většinou na něco o čem nemají ani páru. Takové "úspory" to zas nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa