Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministryně Kovářová přitvrdila své tabulky na výživné

Kovářová své tabulky na alimenty zpřísnila
Kovářová své tabulky na alimenty zpřísnila  (Autor: Petr Merta)
Autor: gib - 
19. května 2010
08:38

Definitivní tabulky pro výpočet alimentů rozeslala včera soudcům ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Trvá na tom, že rozvedený rodič má na dítě platit až čtvrtinu platu.

Tabulky, které proti původnímu návrhu o pár procent přitvrdila, podle ní platí na jedno až dvě děti. U nich se sumy sčítají. V případě více dětí může soudce rozhodnout podle svého uvážení.

„Tabulka je použitelná pro většinu rozvádějících se párů,“ uvedla Kovářová. Někteří soudci se podle nich prý už řídí, je i inspirací pro část rozcházejících se dvojic. Ministryně ale předpokládá, že budou i soudci, kteří tabulky odmítnou. Ministerstvo podle ní bude dál sbírat připomínky a zhruba po roce případně praxi upraví.

Sama Kovářová nyní v tabulkách upravila procenta, které má z platu dávat rodič na různě staré děti.

Proč přitvrdila? „Bylo to po připomínkách, které ministerstvo sbíralo,“ vysvětlila Kovářová. Podle ní se experti nyní zaměří na vymáháním alimentů od lidí, kteří dobrovolně neplatí.

Tolik mají dělat alimenty

Věk dítěte Kolik by měl rodič platit Původní návrh Kovářové
do 5 let 11 až 15 % platu 9 – 13 %
od 6 do 9 let 13 až 17 % platu 11 – 15 %
od 10 do 14 let 15 až 19 % platu 14 – 18 %
od 15 do 17 let 16 až 22 % platu 17 – 21 %
nad 18 let 19 až 25 % platu 20 - 24 %

myslet ( 6. listopadu 2010 15:24 )

marné bývalé nestačí 2 700,- na 10ti leté dítě-sama utrácí neskutečným způsobem, udělal jsem si i VSŠ jen abych mohl získat novou hodně dobře placenou práci. moje nová rodina mě nevídá-pořád pracuji, žena si vystačí se 6000,-na celou domácnost-tvrdě šetří-chodí od narození druhé dceři ihned do práce a do školy také si dělá VSŠ, aby sehnala lépe placenou práci-mé dceři kupuje, obléká, dárečky. bývalá ovšem jen zjištuje a píše k soudům, že má málo,že nic nedostává...není dovolání...u soudu mi bylo řečeno, že je v mé kompetenci mít lépe placenou práci(tenkrát-tak jsem učinil) a co ona nemusí si přeci hledat lépe placenou práci, když to bude na mě...své známosti pouze ždímala a když prokouli utekli...nestěžuji si pouze KONSTATUJI FAKTA,ŽE I TAKOVÉ JSOU RÁDOBY MATKY

znojmacka ( 21. května 2010 17:21 )

nojo, tak na tyhle přídavky jen tak někdo nedosáhne, to musí bejt fakt už těžká finanční krize a příjem rodiny snad na úrovni ZÁKLADNÍ mzdy- a samozřejmě, že se připočítávají i alimenty do toho, který to taky ovlivňují.. jednoduše- rodina skoro v pr.., aby byl na tohle byl nárok.. Takže kdo má nárok na tenhle přídavek na dítě, tak je skoro na mizině tak i tak..

anelam ( 21. května 2010 14:12 )

Já nemyslím mateřskou-já myslím klasické přídavky na děti do 18 roků-nevím o tom že by byli zrušeny?no z druhé strany je to hrůza lepší dneska děti vůbec nemít a když tak s pracháčem

znojmacka ( 21. května 2010 11:34 )

nojo, ale přídavky ( jestli myslíš rodič. příspěvek, kterýmu se nesprávně říká pojem mateřská) se bere na dítě max. do 4 let věku.. je to určitá náhrada za to, že rodič je s dítětem doma a nemá takový možnosti pracovat.. Taky většinou ten rodič musí platit nájem vč. inkasa, i to je jakoby do výživy, kdyby neměl kde bydlet a byl by bez vody, elektriky atd- asi by nemohl mít v péči dítě.. Tím jsem chtěla říct- ten "rodičák tedy max. do 4 let, dětí školou povinných se to netýká a navíc- i do těch 4 let- víš, za jak "dlouho " tyhle mrňata vyrostou z oblečení, bot?? a plíny atd.. Pamatuješ si, jak je to fin. náročný?? Že u těch malých dítě vyroste za 3 měsíce z hadrů?? Musí si dospělej NUTNĚ kupovat čtvrtletně nový oblečení a boty?? Vidíš, to je jeden z důvodů, proč živ. minimum 2300 spíš bude stačit dospělýmu, než drobkovi do 4 let.. No a pak jak říkám- od 4 bez příspěvků.. A to zas nastupuje školka ( jenom obědy kolem 500, ) pak škola- no a jsme zase tam, kde jsme byly..

anelam ( 21. května 2010 10:16 )

nojo-ale k těm 2000 musíš připočíst přídavky na děti a tvoji nižší daň-to vše je dětí ne?Je z toho hned pěkná sumička-a životní minimum podle sociálky je na dospělého 2300Kč-já vím že je to málo-ale dítěti by to mělo stačit když dospělému MUSÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa