Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Topolánkovi se nepodařilo odstřelit Béma s Langerem

Přežije Ivan Langer tyto volby?
 (Autor: Martin Sekanina)
Autor: jos - 
12. dubna 2010
19:25

V ODS to vře a v hlavní roli byl opět dosluhující šéf Mirek Topolánek. Na pondělní výkonné radě navrhl, aby z kandidátky pro květnové volby zmizeli Pavel Bém a Ivan Langer. Jeho pokus mu však nevyšel!

Topolánek se oba politiky pokusil "potopit" opakovaně. Výkonná rada se ale přiklonila k tomu, že změny před volbami by nebyly vhodné.

Topolánek jako dosluhující šéf ODS navíc chtěl, aby o osudu Langera a Béma rozhodlo tajné hlasování! Členové širšího vedení na to ale hned nepřistoupili a pustili se do diskuse. Asi po hodině a čtvrt Topolánek jednání opustil, novinářům při odchodu nic neřekl.

Podle očekávání Rada ODS pověřila po rezignaci Mirka Topolánka řízením strany do kongresu volebního lídra Petra Nečase.

Oba konzervativci, které Topolánek podle očekávání vyjmenoval, se v posledních dnech snažili vyjednat si podporu v krajích. Podle informací tyden.cz měla už o víkendu skupina, která chtěla zbavit Langera možnosti kandidovat, napočítánu těsnou většinu hlasů pro jeho odstranění. Pražský primátor Bém měl naopak podle předběžných propočtů větší naději se na kandidátce udržet.

Topolánek měl na dnešním jednání výkonné rady ODS formálně opustit vedení strany. Veškeré své kompetence již před časem předal místopředsedovi Petru Nečasovi. Výkonná rada má dnes celý proces převedení vedoucí funkce v ODS Nečasovi potvrdit.

Širší vedení ODS donutilo Topolánka odejít z vrcholných funkcí kvůli kontroverzním výrokům na adresu homosexuálů a Židů. Bývalý premiér pak na zasedání užšího vedení slíbil, že odstoupí. Jak bude reagovat na rozhodnutí rady Langra a Béma na kandidátkách nechat, je otázkou.

gevi ( 13. dubna 2010 21:08 )

Totiž tady se stalo to, že po odstranění Topolánka by se k ODS vrátila část voličů, které jeho styl odpuzoval, ale tím, že tam zůstal Langer a Bém, se tito potencionální voliči ještě budou hodně rozmýšlet. Zato ale ODS ubudou ti voliči, kterým Topolánkova křupanská lidovost a a buranská bodrost vyhovovala. Tak nevím.

9030 ( 13. dubna 2010 20:38 )

Přesně, prošvihli obrovskou šanci, mohli to vyhrát na celé čáře.

ervin ( 13. dubna 2010 10:42 )

Odstranění Langera a Béma z kandidátek mohla být velká šance pro znovuzískání důvěry této strany u voličů v nadcházejících volbách... Je vidět, že ODS zatím nedokázala překročit svůj vlastní stín.

rennie ( 13. dubna 2010 09:53 )

Velmi špatně... Člověka jen napadá, že kdyby hlasování bylo tajné, dopadlo by to ÚPLNĚ jinak

jihanca ( 13. dubna 2010 09:31 )

Díky zabetonování Béma a Langera na jejich pozicích se ODS rozhodla zůstat pro letošní volby takřka nevolitelnou stranou. Bémovi se před politickou smrtí podařilo schovat se do některého z mnoha tunelů, které má v Praze na svědomí, Langer zase vývoj zmrazil díky svým kontaktům na rodinu mafiána Mrázka. Prostě modrá klasika...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa