Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kalousek: Porodné ano, ale jen někomu

Miroslav Kalousek je proti plošným sociálním dávkám
Miroslav Kalousek je proti plošným sociálním dávkám  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, pes - 
9. dubna 2010
15:38

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že jeho strana bude trvat na zrušení porodného. Mimořádnou pomoc chce TOP 09 dávat jen sociálně potřebným rodinám.

"Naší snahou je, aby neexistovala žádná dávka, která není testovaná, to znamená sociální dávka pro každého. Sociální dávka pro každého je v našem pohledu v podstatě nesmysl. Což je dnešní porodné," řekl novinářům první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Porodné vezme státu 1,5 miliardy

Uvedl, že dnešní porodné odebírá ze státního rozpočtu zhruba 1,5 miliardy, po zavedení změn by se výrazná část prostředků ušetřila. O zvláštní pomoci sociálně potřebným rodinám by rozhodovali obce individuálně. Maximální částka této pomoci by byla přitom 20 tisíc korun, přičemž stát by se na ní podílel jen z poloviny. "Při takto přenesené pravomoci a změně filozofie té pomoci očekáváme, že nárok na státní rozpočet by nebyl větší než 300 až 400 milionů," tvrdí Kalousek.

Populismus v akci

Volební protivníci TOP 09 označují její program za velmi pravicový a tvrdý vůči některým sociálním skupinám. Podle lídra ODS Petra Nečase došla TOP 09 "až na hranu pravicového populismu". Plošné snižování sociálních dávek, platů ve veřejném sektoru nebo zrušení porodného není podle něj v současné situaci reálné a prosaditelné, i když to části voličů může znít zajímavě.

Očekávanou kritiku si TOP 09 vysloužila i z opačné strany politického spektra. Šéf ČSSD Jiří Paroubek před časem označil návrhy TOP 09 za "drakonická a asociální opatření".

anelam ( 12. dubna 2010 10:34 )

bych dala rodinám na 2 děti a basta.Hlavně u cig. a porodné bych vzala těm horním 15 tisícům.a Rodinám s měsíčním příjmem nad 50 tisíc.a přídavky to samé.Svobodných matek přibývá takže nic.Kdo chce dítě tak na ně musí být připraven!!! Myslím tím dnešní dobu,jinak mě je to jedno.Ti bohatí těch pár kaček nepocítí,sociální rodiny a ženy se budou muset přestat rozmnožovat!!!!

bjutifl ( 11. dubna 2010 13:13 )

Pokud je tohle stejný příspěvek, který ti cenzoři smazali 9.4., tak to jsou skutečně nesoudný vylízaný paka. Napsala jsi jenom pravdu a to bez nadávek a vulgarit.

e.44 ( 10. dubna 2010 22:07 )

Podle tohohle šíleného Kalouskova plánu by porodné dostávaly jenom cikánky. Asi by toho trotla měl někdo sestřelit.

anasyi ( 10. dubna 2010 11:43 )

honza,ja si osobne myslim,ze cenzori nam ty prispevky vymazali schvalne aby nas nasrali,ty prispevky sprosty nebyli a jim se to nelibilo,protoze diskuze se stala nezajimava,defakto spala,autor clanku zrejme chce svuj clanek nechat vysplhat na nejdiskutovanejsi.Tot muj nazor

anasyi ( 10. dubna 2010 11:38 )

arcaben,mira ze sebe vytlacil nejmene tri opicky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa