Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policejní razie na magistrátu: Kvůli Opencard!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
9. března 2010
15:03

Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v úterý vtrhlina pražský magistrát pro dokumenty kvůli prověřování trestního oznámení v kauze Opencard. Policisté si odnesli příslušnou dokumentaci, kterou jim úřad poskytl.

Magistrátní mluvčí Jiří Wolf řekl, že úřad policii poskytne veškeré informace, které bude potřebovat.

Podle informací ČTK se policisté pohybují především na odboru informatiky, který zadával mnohé zakázky v projektu opencard.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala v prosinci kvůli opencard opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková (EDS). "S ohledem na to není možné, aby policie nekonala. Je to standardní postup," konstatoval Wolf.

Projekt opencard už prověřily tři audity, za které Praha zaplatila kolem čtyř milionů korun. Prověrky poukázaly na některé chyby především v počátcích projektu, například nevýhodné smlouvy města s hlavním dodavatelem, firmou Haguess. Projekt stál podle auditorů přes 800 milionů, příjmy byly ale nulové.
Kvůli opencard odešel z magistrátu ředitel odboru informatiky Václav Kraus. Tvrdil ale, že u počátečních chyb nebyl, protože v té době na úřadu ještě nepracoval. Magistrát hodlá v projektu pokračovat, v současnosti jedná o spolupráci s některými bankami.

Kartu opencard vlastní kolem 400.000 lidí, používají ji zpravidla jako tramvajenku. Kromě toho může karta sloužit jako průkazka do knihovny nebo při placení parkovného. Praha ale původně slibovala více funkcí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sakra ( 10. března 2010 11:56 )

Jako vždy. Je to člen ODS ve vysokém postavení tak víme jak to dopadne. Navíc jde ovelké peníze a ty se většinou neřeší. To není pokuta za černou jízdu v tramvaji!

djaba ( 9. března 2010 19:52 )

Cha cha, zrovna jsem před chvílí sledoval ve zprávách policejní experty na magistrátu.Jeden z těch odborníků na výpočetní techniku nesl notebook zapnutý a vypadalo to , jako když vidí notebook poprvé.No , a takoví odborníci mají z počítače vydolovat důkazy. Tím jsem chtěl říci , přátelé doma i na úřadech - zálohujte !

kozelch ( 9. března 2010 19:41 )

No, měli zabavit vedení města - tak na á 10 let

gogo ( 9. března 2010 16:48 )

Tam je tunel větší než pod Strahovem... Ale viník nebude samozřejmě žádný. Jako u nás vždy....

vodenka ( 9. března 2010 16:14 )

Nejdřív jim dají dva měsíce na přípravu a pak udělají razii, můj bože. Škoda že neprovalili ty tunely dřív. Praha mohla ušetřit na 3 takové zimy, teď pláče, že jí chybí na chodníky 250 milonů a přitom 750 milionů utopila v OPENCARD a 160 milionů plánovala na městský web!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa