Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Landovský na pohřbu Medka: Vzal hůl a...

Autor: Hana Höschlová, jos - 
15. ledna 2010
05:01

Pohřeb Ivana Medka (†84) rozhodně nebyla nuda. Vody čeřil zejména rozšafně naladěný herec Pavel Landovský (73).

Pohřeb Medka: Sólo pro Landovského

Nepřehlédnutelný byl na pohřbu Ivana Medka (†84) herec Pavel Landovský (73). Dorazil pozdě. „Přijel jsem doslova s křížkem po funuse,“ vykřikoval, když vylezl z auta a spěchal k odkrytému hrobu. Na smutečním rautu pak herec šermoval holí a píchal s ní do přátel. Václav Havel se výborně bavil. Landovský vychladl až venku, a nebylo to kvůli mrazu. Zastavili ho totiž policisté a chtěli kontrolovat jeho dech. Po tahanicích a dohadech nakonec herec foukl a nenadýchal ani ň!

Jak probíhalo smuteční rozloučení? - TADY NAJDETE ONLINE!

Na zádušní mši vystoupila vdova Alena Medková, aby vyřídila Ivanův vzkaz. „Kladl mi před smrtí na srdce, abych všem, kdo přijdou na pohřeb, poděkovala a pozvala je do hospody,“ řekla Medková v bazilice svaté Markéty v pražském břevnovském klášteře.

Biskup Václav Malý vyzvedl ve smuteční řeči všechny dobré vlastnosti zesnulého novináře a muzikologa, kterého měli rádi snad všichni, kteří se s ním kdy potkali. „Byl trpělivý a nezištný,“ řekl Malý úvodem a pokračoval v samých superlativech. „Ivan s noblesou snášel své stárnutí a neduhy. Byl to opravdu chlap, ne jen chlapák,“ dodal. Medek už poslední rok dobře věděl, že se jeho dny krátí, ale dokázal se přes to překlenout, a ještě se navíc snažil dodával sílu svému okolí.

V bazilice usedli do lavic vedle členů početné rodiny pozůstalých – vdovy, tří dětí, sedmi vnoučat a šesti pravnoučat – také nejbližší přátelé. Přišel Václav Havel, ale bez manželky Dagmar. „Dáše ještě doznívá viróza, tak jsme se domluvili, že bude lepší, když zůstane doma. V kostele je přece jen velká zima,“ svěřil Havel Blesku. Havlová poslala alespoň věnec z rudých růží. Přišel premiér Jan Fischer, expremiér Mirek Topolánek i senátoři Jiří Dientsbier a Petr Pithart.

Smutečních hostů se sešlo na pět set a ti fyzicky zdatnější vyprovodili rakev s Medkovými ostatky k rodinnému hrobu na břevnovský hřbitov. V Tereziánském sále v prvním patře kláštera se pak konala pohřební hostina přesně podle Medkových instrukcí.

Kdo byl Ivan Medek (†84)
■ Novinář a muzikolog
■ Bojovník za svobodu a demokracii, jeden z prvních signatářů Charty 77
■ Do komunistického Československa promlouval z rozhlasové stanice Hlas Ameriky
■ Po podpisu Charty se živil i mytím nádobí v hospodě, dělal saniťáka či šatnáře
■ Poté, co ho policie vyvezla za Prahu a zbitého a omráčeného ho pohodila ve škarpě v srpnu 1978, emigroval do Vídně
■ Po listopadu 1989 se vrátil do vlasti
■ V letech 1996 až 1998 působil jako kancléř prezidenta Václava Havla
■ V srpnu 1999 neúspěšně kandidoval do Senátu

hihihi ( 16. ledna 2010 17:20 )

A ty seš zas vobyčejnej praču*rák,volízanej kušáku.

hihihi ( 16. ledna 2010 13:37 )

kdysi hrával skvělý blbce,zrovna tak,jako Dasha Veš z Krnova-Hawl,kerá zase válela perfektní kur*vičky.Neska je z něj zdegenerovaný nejapný pra*se,ikona režimu.

kakamilek ( 16. ledna 2010 12:02 )

Paní Mariedan one,Českému prohlížeči obrázků,kupujícímu nejčtenější denník Blesk,je ouplně jedno kdo sedí vedle Pitharta,ať je to třeba paní Obama.Ono se v jeho místním Pohostinsví rozebírá pouze to,že Lanďák byl zas "našrot" a Vašek to ututlat.A jejště k té Dáše.Je trapný,že se nepovznesla nad vzájemné antisympatie...

hulacisko ( 16. ledna 2010 01:13 )

mariedan1 ( 15. ledna 2010 22:16 )

U fotografie smutečních hostů uvádíte, že tam jsou "manželé Pithartovi" - nejsou. Ta žena je Anna Freimanová - osobní tajemnice pana prezidenta Havla a tedy spolupracovnice pana Ivana Medka. Příště si, vážení páni redaktoři, aspoň zjistěte jména. V AHA se píše, že je to Rakušanová a tady zase Pithartová. Ani jedna, ani druhá. Znám osobně jak Pí. Rakušanovou tak pí. Freimanovou. Račte to opravit - tedy pokud máte ještě trochu slušnosti. A možná byste se mohli i omluvit za mylnou informaci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa