Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Matematik o tombole v Brně: Šance 1:500 000

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Michal Budík - 
6. ledna 2010
05:00

Štěstí brněnského primátora Romana Onderky a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je opravdu štěstím s obřím »Š«. Pravděpodobnost, že se stanou výherci první a druhé ceny, se totiž pohybuje okolo 1:500 tisícům!

Pokud bylo losování čisté, statisticky by se muselo losovat až půlmilionkrát, aby se povedla stejná kombinace výherců.

Kromě nich se této charitativní, velmi drahé a také proto mimořádně prestižní akce zúčastnilo dalších přibližně 600 lidí. Ti si za cenu 299 korun koupili do tomboly 998 lístků.

Z té si na závěr losování brněnský primátor Onderka odnesl druhou nejhodnotnější cenu – letecký zájezd all inclusive pro 2 osoby do Egypta. Sám pak vylosoval první cenu – třídveřovou fiestu pro svého stranického kolegu jihomoravského hejtmana Michala Haška. „Do té doby tam lidi různě tleskali a pokřikovali a najednou tam bylo úplně hrobový ticho,“ řekl Blesku očitý svědek nezvyklé události.

Jaká je pravděpodobnost, že nastane? Podle docenta Zdeňka Pospíšila z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se pohybuje v rozmezí od 1:17 000 do 1:500 000. K tomuto závěru došel na základě opakovaného výpočtu s tím, že existuje více možných variant. Zohlednil přitom i fakt, že hejtman si do tomboly koupil 3 a primátor rovnou 20 lístků.

Ostuda v Brně: Tombolu vyhráli primátor a hejtman! >>

„V přírodních vědách bychom takový výsledek nepovažovali za náhodný. Byl by to pro nás impuls k dalšímu výzkumu. Ve společenských vědách pak k vyšetřování,“ řekl Blesku matematik Pospíšil. Jak dále řekl, osobně takové náhodě není ochoten uvěřit. Jeho výpočet v lepším případě znamená, že by se muselo losovat ještě nejméně 33 999krát, aby se opakoval stejný výsledek, kdy se na pódiu jako vítězové první a druhé ceny potkají dva nejvýše postavení politici.

Ti ale svůj úspěch v tombole považují za vcelku normální, nikterak mimořádně zajímavou záležitost. Primátor podle svých slov vyhrává v tombolách velmi často a hejtman označil zájem, který o kauzu projevila veřejnost, za pro něj překvapivou hysterii.

frantah ( 6. ledna 2010 12:01 )

Přečetl a podle informací, které mám pouze z novin, v 79 losováních nic a 80 a 81 losování BINGO. Na to znalost kombinací, variací a permutací nestačí, je to opravdu zázrak. Jinak hezký den a Vaši víru ve slušnost při losování obdivuji.

frantah ( 6. ledna 2010 11:54 )

Pravděpodobnost je sice 1 : x miliónům, ale každý týden se podá několik miliónů tiketů, tak podle teorie velkých čísel i skutečnost, tam ta hlavní cena dlouho nevydrží.

shahibu ( 6. ledna 2010 10:35 )

JESTLI PAK JSI SI PŘEČETL KOLIK LÍSKŮ SI KOUPILI A JAK S VÝHROU NALOŽILI ?

evita2 ( 6. ledna 2010 09:05 )

Když vyhrajete hlavní cenu ve sportce, tak máte taky šanci na výhru 1:x milionům. Je to vždy neuvěřitelné štěstí a náhoda. Já se tomu vůbec nedivím.

frantah ( 6. ledna 2010 08:56 )

Váš předpoklad pravděpodobnosti výhry předpokládá dvě losování z 998 lístků a určitého počtu zakoupených lísků těch dvou exotů. Skutečnost byla trochu jiná, losovalo se 81 x, postupně z 998, 997, ...atd. Jaká je pravděpodobnost když s dvoceti lístky 80 x po sobě nic nevyhrajete? To co se stalo v Brně, není pravděpodobnost, ale boží zázrak. Pokud to dozoroval/la stejně přitvrdlý/á notář/a jako losovačku v Karlových Varech tak to něco vypovídá i o notářích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa