Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda posoudí návrh na snížení emisí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: NASA)
Autor: ČTK, hto - 
26. prosince 2009
10:35

Vláda se bude zaobírat na první lednové schůzi návrhem, podle kterého by měla Česká republika snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů o 50%. Návrh zákona předložila skupina poslanců z ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených.

Závazek by znamenal snižování emisí zhruba o dva miliony tun ekvivalentu oxidu uhličitého ročně. ČSSD chce redukce emisí dosáhnout dvěma cestami. První počítá se zvyšováním podílu jaderné energetiky včetně dostavby jaderné elektrárny Temelín. Druhou cestou jsou úspory a také výroba tepla z obnovitelných zdrojů.

Evropská unie se již před rokem zavázala snížit do roku 2020 produkci oxidu uhličitého o 20 procent v porovnání s rokem 1990. O změnách klimatu a potřebě snižovat emise debatovali světoví politici na prosincovém summitu v Kodani. Ke konkrétní dohodě ale nedospěli.

Odborná komise vedená bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem doporučila vládě ve své energetické koncepci snížení emisí o 60 až 80 procent do roku 2050. S podobným návrhem nedávno přišla Velká Británie, která se zavázala snížit emise CO2 do roku 2050 až o 80 procent.

Hnutí Duha ale upozornilo, že v předloze chybí konkrétní pravidla, která by budoucí vlády donutila, aby závazek skutečně plnily.

Česká republika patří mezi největší znečisťovatele ovzduší v Evropě. ČR sice produkuje pouze zhruba půl procenta celosvětových emisí skleníkových plynů, podle zpráv Mezivládního panelu pro klimatickou změnu je to ale pětinásobek toho, co by odpovídalo počtu obyvatel Česka.

O události informovala ČTK.

Antarktida se ohřívá, a to tempem 0,12 °C za deset let. Antarktida se ohřívá, a to tempem 0,12 °C za deset let. | NASA

glumik ( 26. prosince 2009 14:18 )

"obchod jen obchod" melo by dojit ke snizeni na max 20-40 % soucasneho stavu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa