Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Skandál: Velvyslanec Bašta prodával víza Ukrajincům!

Podle ukrajinského serveru vedl machinace s vízi právě Bašta
Podle ukrajinského serveru vedl machinace s vízi právě Bašta  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. září 2009
21:40

Exministr a český velvyslanec Jaroslav Šabata údajně kšeftoval s českými vízy. Informovala o tom ukrajinská média.

Podle nich Bašta šéfoval nelegálním operacím s vydáváním víz Ukrajincům. Čeští pracovníci konzulátu ve Lvově měli žadatele o víza nabádat k telefonické registraci, za níž přitom platili 20 dolarů (asi 340 Kč) soukromé české firmě. Podle serveru tuto sumu zaplatilo více než 30.000 žadatelů o víza. Podle tamních médií má být šéf soukromé firmy Baštův osobní přítel.

Bašta údajně dohlížel na tuto akci, která trvala loni osm měsíců, od loňského června do letošního ledna. Během ní pracovníci českého konzulátu ve Lvově informovali ukrajinské žadatele o česká víza, že se nemohou obracet přímo na konzulát, ale musejí se telefonicky registrovat prostřednictvím call centra soukromé firmy.

Ukrajinský list Segodnia v této souvislosti uvádí, že jistému vysokému českému diplomatovi pracujícímu na Ukrajině hrozí obvinění, že v nelegální operaci s vydáváním českých víz ve Lvově získal více než půl milionu dolarů. Nezmiňuje se však, o koho konkrétně jde.

Majitel české firmy provozující call centrum a inkasující peníze je údajně blízký přítel velvyslance Bašty.

České orgány činné v trestním řízení se kauzou začaly zabývat poté, co si ve Lvově přes 150 žadatelů o česká víza stěžovalo ukrajinské policii. Ta potom informovala české kolegy, píše Segodnia a dodává, že české velvyslanectví v Kyjevě na zprávy ukrajinského tisku nereagovalo.

jarosav basta ( 11. dubna 2023 09:11 )

Jarsolav batsa je legitimni prasident cecenske republiky!!

neuznana ( 25. září 2009 23:30 )

Mana Bastu, tedy mama Jardy rikavala: "nas Jarka, ten je tak chytrej, ten bude jednou presidentem" ! Jenze "nas Jarka", misto usednout do kresla presidenta, se dopracoval jen k tomu, ze po 1968 usedl jako vezen na lavici na Pankraci za politiku. A jak je videt, historie se opakuje, protoze "nas Jarka" ma po ctyriceti letech nadeji, ze tam usedne opet, jen tentokrat za korupci..., neni-liz pravda ? ? ?

mandat ( 25. září 2009 15:34 )

To si take Ukrajinci nebo Rusove z Kazachstanu hned kupuji nemecke babicky a dedecky a hned jsou rusko-nemci.Stoji to pouze 100 US dolaru.Meli by jste videt kolik takovych sedi v SRN a dostavaji min. penzi 1500,--EU.To je genialni !!!!!!!

hani ( 25. září 2009 14:54 )

Je to cerna lez. Ukrajince sami pchaji penize za vizu. A na ceskeho velvyslance nekdo - specaky- davaji spinu. Ne verim v tuto LEZ. Nekdo msti a cerni cesky konzulat. Zavinila ukrajinska firma. Nekdo tam jen muze byt kamaradem ceskeho velvyslance. Proc nikdo ne veri ze Paroubkova otehotnela ze zkoumavky??? Ze ona ne musi rodit za 2 tydne, a jenom za 10??? Protoze one to rika??? Ona muze zabit svoji dcerku. Chce to udelat - protoze to je asiatka. No to j co??? Zabit za to dite? Paroubkovi lzou a chci aby vse byli v spine!!! Besplodny impotent msti za to ze jsem ja mela vizum!!! A odhalila zlociny nem. Bohunice. - kradez morfina, zabijeni pacientu, vynalez a vyrobu biozbrane. Pouzivaji to a obchoduji !!! Kde vzit penize Gross a vse jine vasi mafiane??? Kdo vyrobil smrtelny plyn na zabijeni v koncentrakach??? Cesko!!! Hned vasi specaky chteji svalit to na ukrajince a rusu. Za svoje hrichy kazdy musi sam. Proto vam ne libi 9 kvetna? Zabijte teho sveho zabaka, estli zemre dite!!! Ktere za nic ne muze. Ktere tak preji te darebaky. Moc lzyve!!!

truman ( 25. září 2009 08:43 )

vy paka, včera večer vás někdo upozorní, že tam máte chybu ve jménech a druhej den ráno tam furt je. ignorance.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa