Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gustáv Slamečka a Jan Novák: Silná dvojka umí vydělat peníze!

Gustáv Slamečka a Jan Novák
Gustáv Slamečka a Jan Novák  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, David Malík a Jiří Černohorský)
Autor: kb, jos - 
23. srpna 2009
04:56

Jeden je ministrem dopravy, druhý má jako šéf Úřadu vlády informace od tajné policie. Co je spojuje? Kromě společného bydlení i moc a napojení na šéfa ODS a expremiéra Mirka Topolánka.

Šéf Úřadu vlády Jan Novák má kromě nadprůměrného platu 85 tisíc korun a nekontrolovaných odměn od premiéra i obrovskou moc. Jako vedoucí Úřadu vlády má totiž přístup i k těm nejtajnějším údajům od Nejvyššího bezpečnostního úřadu. Do funkce se dostal po nástupu Mirka Topolánka do premiérského křesla.

Proč zrovna on? Spojkou je pravděpodobně Topolánkův lobbista Marek Dalík, se kterým Novák chodil na vysokou školu. Není divu, že když se hledal nový ministr dopravy, byl stranou ODS vybrán Novákův přítel Gustáv Slamečka, a to i přes to, že nemá české občanství. Slamečka přitom již před nástupem do funkce ministra dopravy řediteloval Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Pod palcem měl tedy státní zakázky, kterými ročně protečou miliardy korun. Přes to oba pánové tvrdí: „Ve střetu zájmů jsme nikdy nebyli a nejsme.“

Novák a Slamečka:

Do pozornosti se dostal Novák kvůli svému rychle splacenému dluhu 600 tisíc, který si asi před rokem udělal u svého přítele Gustáva Slamečky. Novák má totiž zároveň hypotéku na téměř dva miliony korun. Teď už je jasné, jak platil splátky: Novák si jako šéf Úřadu vlády vydělá asi 85 tisíc, k tomu získával od Topolánka minimálně čtyřikrát do roka prémie ve výši zhruba sto tisíc korun!

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa