Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Šéf Úřadu vlády žije s ministrem dopravy: Z čeho mu splatil dluh?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
22. srpna 2009
05:00

Šéf Úřadu vlády Jan Novák (34) ještě před rokem dlužil svému příteli, ministru dopravy Gustávu Slamečkovi (50), 600 tisíc korun jako půjčku na apartmán ve Špindlerově Mlýně. Jak Blesk včera informoval, oba státní úředníci spolu bydlí v jednom bytě v Praze-Veleslavíně.

Tak asi nikoho nepřekvapí, že během roku Novákův dluh zmizel ze světa. Z čeho ho splatil? Nebo mu snad byl odpuštěn? To by ale částku musel uvést jako dar v přiznání majetku.

„Půjčka byla splacena celá. V hotovosti,“ napsal Blesku Slamečka. Podle informací Blesku má ale Novák jako šéf Úřadu vlády maximálně 85 tisíc hrubého měsíčně, tedy asi 65 tisíc čistého. Z toho musí podle bankovních expertů splácet minimálně 23 tisíc za dvoumilionovou hypotéku, z níž za rok umazal 180 tisíc. Kdyby tedy Novák neutratil ani korunu na svůj život, což není příliš reálné, ušetří za rok nejvýš půl milionu. Na splacení dluhu 600 tisíc to nestačí.

Novák ale trvá na tom, že půjčku zcela splatil. „Mé příjmy jsou v tomto smyslu dostatečné a byly v průběhu bezpečnostní prověrky podrobeny kontrole. Údaje týkající se mých příjmů uvedených ve vašem článku nebyly, bohužel, přesné,“ napsal Blesku Novák. Na otázku, kolik si tedy jako šéf Úřady vlády vydělá, už ale nereagoval. Podivné také je, že Novák svému příteli Slamečkovi, s nímž žije v jednom bytě, dluh splatil. Svým příbuzným ale z dluhu 1,4 milionu zatím nevrátil ani korunu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa