Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stranu zelených do voleb povede Ondřej Liška

Ondřej Liška
Ondřej Liška  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
20. června 2009
14:46

Stranu zelených povede do předčasných sněmovních voleb první místopředseda strany Ondřej Liška. Rozhodla o tom republiková rada zelených.

Předseda Martin Bursík se své funkce vzdal poté, co strana neuspěla ve volbách do Evropského parlamentu. Rada rozhodla, že nového předsedu zelení zvolí nejpozději do 13. prosince letošního roku.

Liška dostal důvěru od 25 členů z 29 přítomných. "Velmi si vážím jednoznačného výsledku hlasování, který mi dává silný mandát vést stranu do předčasných podzimních voleb. Chápu to jako nový začátek, jako vyjádření vůle strany spojit síly," uvedl Liška na následné tiskové konferenci.

Řekl, že je připraven stranu sjednotit a vnitřně posílit a chce jednat i se členy vnitrostranické frakce Demokratická výzva, kteří dříve vedení strany kritizovali. Liška ale upřesnil, že bude mluvit pouze s těmi, kteří jsou členy SZ. Někteří z nich, Martin Čáslavka a bývalá místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová, totiž byli ze strany vyloučeni. Jednání by podle Lišky ale mělo vést k ukončení činnosti této frakce.

Zástupci frakce výzvu uvítali. V otevřeném dopise uvedli, že jsou připraveni začít okamžitě jednat.

Čáslavku už tento týden znovu do strany přijala oblastní organizace v Janově Dole na Liberecku, Kuchtová chce novou přihlášku poslat v nejbližších dnech. S jejich návratem ale musí souhlasit předsednictvo SZ. Liška návrat Kuchtové a Čáslavky do SZ zatím vyloučil. "Jelikož důvody k jejich vyloučení, jako je porušování stanov a destruktivní jednání, nadále přetrvávají, nevidím žádný prostor, aby se do Strany zelených mohli vrátit," poznamenal.

Liška chce do konce června představit veřejnosti koncept volební kampaně a postupně také osobnosti, které budou za SZ usilovat o místo na kandidátce do voleb do Poslanecké sněmovny. Červenec pak chtějí zelení věnovat tvorbě volebního programu, jehož definitivní podoba, stejně jako konečné obsazení kandidátky, bude známa do poloviny srpna.

Širší vedení strany dnes zvolilo nové vedení republikové rady. Předsedkyní se stala Jana Drápalová, starostka městské části Brno - Nový Lískovec. Místopředsedy pak byli zvoleni náměstek ministra dopravy Eduard Havel a člen moravskoslezské organizace SZ Jiří Dlabaja.

Rada poděkovala Bursíkovi za práci, kterou jako předseda strany odvedl. Bursík při rezignaci řekl, že chce svým odchodem mimo jiné pomoci straně projít změnou, která by jí dala šanci na úspěch v předčasných parlamentních volbách.

siroky11 ( 20. června 2009 17:06 )

přesně tak, ať Ti zelenáči táhnou do ......biomasy!

gogo ( 20. června 2009 15:37 )

tak strana zelených je mrtvá. Bursík se Žak v pozadí stále si držící moc a nastrčený Liška pro lidi - to je trojka, které by mohl uvěřit tak leda slabomyslný ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa