Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ropákem roku je pražský primátor Pavel Bém

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: kol, ČTK - 
24. dubna 2009
11:52

Ropákem roku 2008 vyhlásili ekologové pražského primátora Béma. Ocenění za nejhorší ekologický počin si vysloužil za prosazování stavby mrakodrapů na pankrácké pláni a výstavby rychlostní silnice R1 přes obytnou část Suchdol.

Zelenou perlu udělovanou za antiekologický výrok získal poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslav Mencl. Zelenou perlu získal Mencl za výrok v rozhovoru o vlivu alejí a stromořadí na nehodovost v Česku. "My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá," řekl.

Ropáka roku udělují ekologové člověku, jenž se v jejich očích postojem nebo činy nejvíce prohřešil proti ochraně životního prostředí. Lidé letos na Ropáka roku navrhli 30 kandidátů, loni jich bylo 25. "V loňském roce skončil Bém na pátém místě. To, že letos vyhrál, podle mě vystihuje dramatizaci situace v Praze, kde se prosazují kontroverzní projekty poškozující životní prostředí," řekl novinářům Martin Skalský ze Sdružení Arnika, jenž dění v Praze dlouhodobě monitoruje.

Loni získal Ropáka ministr dopravy Jiří Hodač, kterého ekologové vybrali za údajné vyhrožování občanským sdružením žalobami za škody způsobené jejich účastí v řízení o stavbách silnic a dálnic.

O Zelenou perlu se letos ucházelo 51 výroků od 30 autorů, do finále nakonec pořadatelé poslali 18 citátů. Loni v anketě zvítězil již potřetí prezident Václav Klaus, porotu zaujal svým výrokem publikovaným v rozhovoru s redaktory Hospodářských novin. "Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci," domníval se Klaus.

O udělení Ropáka roku rozhoduje na základě nominací veřejnosti nezávislá komise, která je složena ze 120 lidí. Kromě ekologů v ní usedla také publicisté, politikové, umělci nebo vědci. Na vyhlašování výsledků anket pořadatelé vítěze nezvou, pouze jim posílají ironický diplom a na jejich "počest" snědí dort s ekologickými motivy. Letos jej tvoří panorama Prahy s oplatkovými mrakodrapy a nová dráha letiště vedoucí přes obydlené části Prahy.

swiss111 ( 24. dubna 2009 18:31 )

rozlehajici se na obrovske plose. Zeleni volici jsou zkompostovatelna biomasa (pokud vedi co to je). Proc tu cenu nedostane treba pseudozeleny Brusik, ktery si litel z 5 lidmi zvlastnim letadlem na nejakou konfereni do Italie? Spotreba ljejich letadla je v prumneru 1,82 L na jeden Km. Patrne jeste nikdy neslysel nic o vlaku a nebo prinejmensim o linkovem letadle, ktere leta do Italie kazdych par hodin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa