Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jana Bobošíková v Bruselu: "Nebudu mlčet..."

Jana Bobošíková
Jana Bobošíková  (Autor: archiv Jany Bobošíkové)
28. dubna 2009
10:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Přinášíme vám rozhovor s moderátorkou, redaktorkou a političkou Janou Bobošíkovou o její práci v europarlamentu a neúnavém boji proti Lisabonské smlouvě.

20. dubna jste vystoupila v Ostravě na demonstraci nájemníků bytů OKD. Jste známá tím, že jste v jejich věci intervenovala u orgánů Evropské unie.

Zabývám se tím problémem už rok a viděla jsem otřesný stav některých bytů. Nový majitel nakoupil v roce 2004 od státu v rámci jednoho balíku spolu s doly i více jak 43 000 bytů v ceně 40000,- Kč za jeden. Lidem v nich bydlícím bylo slíbeno, že si je budou moci odkoupit za cenu přiměřenou té, za kterou ji stát prodal. Nastalo však hrozivé ticho, majitel slib nehodlá dodržet, byty neskutečně chátrají a lidé jsou v nejistotě. Představte si, že se tam dějí absurdní nehoráznosti. Dozvěděla jsem se totiž od sdružení nájemníků BYTY OKD, že po jedné nemocné paní prý chtěli zástupci majitelů zaplatit poplatek v tisících korun, aby po její smrti mohli její byt vyklidit. To je taková sprosťárna, kterou nemohu přejít mlčením. Ti lidé, kteří celý život pracovali, musí mít zastání. A to se neděje jenom na Ostravsku. Stejné problémy mají lidé na Kladensku, Mostecku, Kolínsku i jiných místech.

Prý jste v tomto smyslu podala interpelaci v evropském parlamentu?

Je to tak. Když nelze zjednat nápravu u našich úřadů, jejichž představitelé jsou mnohdy spojeni s takovýmito nelidskými majiteli pupeční šňůrou sponzorských darů, je nutné to zkusit u těch evropských. V evropském parlamentu na rozdíl od jiných našich poslanců nespím, ale bojuji. Proto se považuji za pevnou zastánkyni Evropské unie i když zásadně odmítám lisabonskou smlouvu.

Paní Bobošíková, to mi musíte vysvětlit. O vás někteří píší, že jste proti Evropské unii, a najednou takovéto vyjádření?

Vždy jsem byla pro Evropskou unii. Jsem ale proti lisabonské smlouvě. I když to mnozí politici popírají, lehce se může stát, že lidé po jejím přijetí přijdou o své majetky. Na rozdíl od Poláků, kteří si tento problém ošetřili v protokolu č. 30, naši politici zaspali. Nás se žádný takový protokol netýká a tak se může lehce stát, že budou prolomeny Benešovy dekrety a lidé by mohli přijít o své nemovitosti v pohraničí.

Jana Bobošíková Jana Bobošíková | archiv Jany Bobošíkové

Víte o tom, že zřejmě lisabonská smlouva lidi nezajímá? Že mají jiné problémy?

Samozřejmě to vím. A proto lisabonská smlouva není hlavním tématem koalice Suverenita, jejímž jsem lídrem pro volby do Evropského parlamentu. Součástí Suverenity je i Strana zdravého rozumu, která se cíleně zabývá takzvaně nepolitickými tématy. Tak například nespravedlností v proplácení důchodů lidem, kteří měli před rozdělením zaměstnavatele na Slovensku, což byli i železničáři. Víte že Češi, Moravané, kteří odjakživa bydleli třeba v Olomouci, kolikrát ani nevěděli, že jejich ředitelství sídlí v Žilině? Tito lidé dostávají třeba i polovinu důchodů v ČR obvyklých, ačkoliv si platili na důchod stejně jako kdokoliv jiný u nás.

To už je asi neaktuální téma?

Hluboce se mýlíte. Bohužel to tak vypadá, že lisabonská smlouva bude u nás ratifikována a nastane situace podobná té, která byla po rozdělení Československa, jenže v obráceném gardu. Budeme žít v jednom státě, s jednou měnou, s jedněmi cenami bytů, potravin a energií ale s diametrálně odlišnými důchody. Zatímco v Německu důchodci budou brát průměrně více jak 1000 Euro tak u nás by to bylo jenom 300 Euro. Co by se pak stalo? Důchodci již dnes mají problém se zaplacením nájemného, poplatků ve zdravotnictví a dalších životních výdajů. Vznikne hrozba, že by mohli přicházet o byty, protože by se majitelům více vyplácelo mít zahraniční nájemníky, kteří by pobírali více jak třikrát vyšší důchod ze své mateřské země. Proto je už teď třeba pracovat na budoucím dorovnávání důchodů na evropskou úroveň. A upozorňuji, že se to i týká dnes mladých lidí.

Teď zpátky k lisabonské smlouvě. Jak to, že její přijetí podporují skoro všechny parlamentní strany a některá nová uskupení?

Málokdo si LS přečetl a tak se asi neví, že už nebudeme mít možnost rozhodovat o tom, kolik imigrantů budeme muset přijmout a živit z našich daní. To se bude rozhodovat v Bruselu. Také se neví, že cizí bezpečnostní sbory budou moci operovat na našem území. Těch negativů je tam spousty. Například, že už nebude rovnost mezi státy EU. Chtěla jsem o tom mluvit v televizi, ale nebylo mi to umožněno. Za to ti, kdo jsou zastánci LS, jsou tam stále. Proto také kandiduji na ředitelku tohoto média. Každý relevantní názor by měl být ve veřejném médiu respektován a měl by mu být dán prostor.
A zpět k Evropskému parlamentu. Jsem jediná z našich poslanců zcela nezávislá a mohu tedy účinně bojovat za naše lidi. A už se mi podařilo nejeden boj vyhrát. A navíc nejsem vázaná na rozhodnutí frakcí, jichž jsou ostatní poslanci za ČR členy, takže už například léta bojuji za snížení platů poslanců parlamentu EU.

Z Vašich odpovědí cítím, že za nás neustále bojujete. Přináší Vám funkce europoslankyně také nějaké radosti?

Nebaví mě mlčet k nepravostem. Jako poslankyně EP mohu tyto nepravosti odstraňovat. To mě naplňuje radostí.

dalimil ( 4. května 2009 17:19 )

bezvýhrad souhlasím. Chce to změnua Bobo je pro mě správný směr. Věřím ji a doufám, že ji to zanícení vydrží!!

dalimil ( 4. května 2009 17:17 )

mrzí mě, ale nepřekvapuje, že v povaze českého národa je vynášet ortel, aniž by si přečetl fakta... Bobo je výborná a já jí fandím, stejně jako celá naše početná rodina.

dalimil ( 4. května 2009 17:10 )

jsem rád, že se tu konečně objevil někdo, kdo zná paní Bobošíkovou úplně nejlépe. Zřejmě rodinný přítel... protože takhle dokonale by ji nikdo jiný znát nemohl

dalimil ( 4. května 2009 17:07 )

s tím nemohu souhlasit, myslím, že je opravdu jednou z mála politiků, kteří bojují za zájmy lidí, kteří je zvolili... podívej se na její práci trochu víc. www.bobosikova.cz

gogo ( 1. května 2009 22:55 )

Já si myslím bobino, že Ti to fakt sekne ... A na věk nehleď ... To je moucha ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa