Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připravte se ne eurovolby: Voličské pasy již k vyzvednutí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
7. března 2009
16:31

Pokud budete v době konání voleb do Evropského parlamentu, jež proběhnou 5. a 6. června, mimo své trvalé bydliště, již nyní si můžete požádat o voličský průkaz.

Žádost musí být vždy v písemné podobě a musí být doručena nejpozději 15 dnů přede dnem voleb, tedy do 21. května. Stejnou možnost mají i Češi žijící v zahraničí, pokud se rozhodnou kvůli eurovolbám vrátit do Česka; o vydání voličského průkazu požádají na českém velvyslanectví.

Omezení lhůty pro žádost o průkaz má podle ministerstva vnitra zabránit možnosti dvojího hlasování. Informace o vydání voličského průkazu bude totiž zanesena do volební evidence. Lidé, kteří se například nedávno přestěhovali, by si podle ministerstva měli ověřit, zda byli zapsáni i do seznamu voličů. Zákon totiž v případě evropských voleb neumožňuje dopsání voliče do seznamu ve dnech voleb a člověk, který by v seznamu nebyl, by nemohl hlasovat.

Obecní či městské úřady do seznamu voličů zapíšou i ty, kteří v příslušné obci nebydlí, ale jsou tam v nemocnici, sanatoriu nebo ústavu sociální péče, případně ve věznici. Úřady to mají provést do 16. května.

Češi žijící v zahraničí mají dvě možnosti, jak hlasovat v evropských volbách. Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny nemohou volit na velvyslanectvích. Pokud si budou chtít vybírat české europoslance, musí přijet do Česka buď s voličským průkazem od zastupitelského úřadu, nebo do své domovské obce. Pokud žijí v některém z okolních států EU, mohou si vybírat tamní europoslance, pokud vyhoví volebním pravidlům příslušné evropské země.

Podobně občané z jiných členských států EU budou moci volit v Česku místní europoslance. Podmínkou ale je, že budou nejpozději od 22. dubna vedeni v evidenci obyvatel a nejpozději 26. dubna požádají o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Výjimku mají podle ministerstva ti, kteří v tomto seznamu figurují již od minulých evropských voleb v roce 2004.

Voličský průkaz opravňuje voliče k hlasování v jakémkoli volebním okrsku na českém území. Pokud občan zašle žádost o voličský průkaz poštou nebo prostřednictvím někoho jiného, musí být jeho podpis pod žádostí úředně ověřen. Jestliže se vypraví na úřad sám, jeho podpis ověří úředník přebírající žádost. Lidé si mohou průkaz vyzvednout osobně, případně si jej nechat poslat poštou. Úřady začnou průkazy vydávat 21. května.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa