Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kocáb: Exekuce sociálních dávek jsou nezákonné

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a jeho tisková mluvčí Lejla Abbasová
Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a jeho tisková mluvčí Lejla Abbasová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. února 2009
16:02

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ) ve čtvrtek zopakoval, že odnímání peněz dlužníkům v Chomutově přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné.

Vyzval starostku města Ivanu Řápkovou (ODS), aby, když volá po dodržování zákona, sama jeho literu ctila. Kocáb vychází z analýzy ombudsmana Otakara Motejla. Ombudsman podal ministerstvu spravedlnosti podnět k výkonu státního dohledu nad činností soudního exekutora.

Kocáb uznává, že najít východisko ze situace je pro starostku obtížné, nicméně by při tom měla postupovat v souladu se zákonem.

"Není pochyb o tom, že dávky pomoci v hmotné nouzi exekuci nepodléhají. Na tom nic nemění ani skutečnost, že po okamžiku výplaty dávek dochází k jejich zabavení takzvaným prodejem movitých věcí, za které se považují i hotové peníze. Pokud totiž není pochyb o tom, že takové peníze pocházejí z dávek, ochrana dávek trvá," stojí ve stanovisku ombudsmana, které ve čtvrtek Kocáb novinářům rozdal.

Město však kritiku odmítá, za zákonný označili postup Chomutova i někteří právníci. Další jejich kolegové se zase snaží dlužníkům pomoci. S plnou mocí od svého klienta přišel například v pondělí vyzvednout jeho dávku právník David Valouch. Exekutor totiž podle něj nemůže podle zákona advokátovi s plnou mocí peníze dlužníka sebrat, nesmí totiž provést osobní prohlídku třetí osoby. Vzhledem k absenci exekutora však Valouch plnou moc neuplatnil.

Kocáb ve čtvrtek také komentoval Řápkové výzvu, aby přijel do lokality na několik dnů bydlet. Zdůraznil, že ho starostka osobně nepozvala, jedná podle něj pouze o výzvy šířené prostřednictvím médií. Řápková chtěla Kocábovi uhradit týdenní pobyt v panelovém domě s nepřizpůsobivými lidmi. Ministr tvrdí, že nemá na takový podnik čas.

Chomutov navštívila v pondělí ministrova mluvčí Lejla Abbasová. Chtěla monitorovat činnost exekutora, který začal odebírat dlužníkům peníze při výplatě sociálních dávek na magistrátu 17. února. V pondělí však neúřadoval, čelí podle Řápkové tlaku ministerstva spravedlnosti. "Navíc tak poskytneme dlužníkům čas, aby začali své dluhy řešit, například splátkovým kalendářem. Od exekucí neustoupíme, budou pokračovat v březnu," řekla ČTK už dříve.

mekica ( 19. března 2009 09:53 )

Je v pořádku, že začali platit zákony i na naše menšinové spoluobčany. Ale pohlédnuto z druhé strany, vzít rodině, ať je jakákoli, socialní dávky v celé výši je dost síla. Povede to jenom k tomu, že začnou krást víc než doposud. Pokud si pánové a dámy naší menšinové společnosti a jejich mluvčí neuvědomí, že pes je zakopaný u nich a nezačnou sami usměrňovat sebe a svoji agresivitu a negativizmus ke všemu co by měli, bude vždy problém hovořit. V tomto státě každý socialně slabý čech cítí, rasizmus naruby.

gipsydal ( 12. března 2009 09:00 )

Hlavně pro bobinu : Tak já bych chtěl vidět vás cobiste dělala.kdiby ste přišla o zaměstnání,a musela brát sociálku.a vše platit ,,,,jo a jste rasistka!!!!!!nazdar bílá tlamo ...líbí se vaám to?? asi ne co

bobina ( 27. února 2009 13:01 )

amalko,tak jí poraď děvče jak se těch vyžírek zbavit když jsi tak chytrá a kritická!!! Oni se nám všem tlemí do ksiftu,protože díky pos,rané demokracii na ně nejsou žádné páky a oni toho dobře umí využít,stačí udělat ze sebe socku a bejt přičmoudlej! Když budeš bílá,tak tě zavřou!

leaael ( 27. února 2009 09:28 )

Páni politici, tak schvalte zákon, který tohle dovoluje nebo přímo nakazuje. Jako jak jinak z nich mají ty peníze dostat? Mně to teda připadá jako dobrý nápad! Tak se na ně musí!

helena ( 27. února 2009 08:36 )

jak se chovají ti všichni nepřizpůsobiví je zákonné??????? Ať jdou tihle tzv. ochránci lidských práv do pr....!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa