Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci se hádali ve sněmovně o poplatky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
10. února 2009
21:48

Poslancům se v úterý nepodařilo rozhodnout o tom, zda by se měly zrušit či omezit zdravotnické poplatky.

Poslancům se v úterý nepodařilo rozhodnout o tom, zda by se měly zrušit či omezit zdravotnické poplatky. Úterní zasedání sněmovny totiž skončilo poté, co si večer poslanecké kluby opozičních sociálních demokratů a komunistů vzaly do noci přestávky na svá jednání.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) označil schůzi za neregulérní. Činnost dolní komory podle něj blokují opoziční obstrukce. Zatím není jasné, kdy se zákonodárci k poplatkům vrátí.

Boj o podobu poplatků se ve sněmovně rozhořel v úterý odpoledne. Poslanci začali projednávat novelu zákona o zdravotním pojištění, kterou jí se změnami vrátil Senát. Levice ve sněmovně totiž původně prosadila úplné zrušení poplatků, senátoři s tím ale nesouhlasili. Navrhli například to, aby u lékaře přestaly platit děti do 18 let.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) označila dnešní události ve sněmovně za "zrůdnosti". Podle ní si sociální demokraté neuvědomují, že pokud neuspěje ani senátní kompromis, ani sněmovní návrh na zrušení placení, zůstanou poplatky beze změn.

Schůze bude pokračovat ve středu. V plánu mají poslanci hlasování o několika zákonech. Program si ale téměř každý den upravují, může se tedy ještě změnit. Poplatky by se v něm tedy mohly znovu objevit. Ve sněmovně bude chybět premiér, který letí služebně do Bruselu.

Podle Topolánka opozice blokuje jednání ve sněmovně obstrukcemi a jejím cílem je "destruovat tuhle schůzi". "My se podle toho budeme muset zařídit, protože si myslíme, že průběh schůze není regulérní," uvedl předseda vlády. Neupřesnil ale, jaké kroky chce koalice podniknout.

ČSSD se snažila v úterý opakovaně přesunout jednání o poplatcích na 18. února. V tu dobu ale budou mít nejspíš někteří ministři povinnosti spojené s předsednictvím EU. Podle Topolánka opozice přesouvá hlasování zásadně do dnů, kdy se ho vládní poslanci nemohou zúčastnit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa