Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezident Klaus jmenoval čtyři nové ministry

Autor: ČTK - 
23. ledna 2009
11:29

Prezident Václav Klaus v pátek na Pražském hradě jmenoval nové členy koaliční vlády premiéra Topolánka - Danielu Filipiovou (ODS), Petra Bendla (ODS), Michaela Kocába (za SZ) a Pavla Svobodu (za KDU-ČSL).

Jmenoval však také na Topolánkovu žádost do funkce vicepremiérky ministryni obrany Vlastu Parkanovou a dosavadního ministra bez portfeje Cyrila Svobodu (oba KDU-ČSL) pověřil vedením ministerstva pro místní rozvoj.



Rekonstrukci vlády slíbil Topolánek před čtyřmi měsíci po drtivé prohře koalice v krajských a senátních volbách. Od změny si slibuje oživení a novou dynamiku kabinetu. Odvolaní ministři odcházejí po dvou letech práce.

Senátorka Filipiová nahradila ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), bývalý středočeský hejtman Petr Bendl převzal ministerstvo dopravy po odvolaném Aleši Řebíčkovi (ODS). Hudebníka Kocába si vybrali zelení místo Džamily Stehlíkové do funkce ministra bez portfeje s agendou menšin a lidských práv.

Největší rošáda zasáhla řady ministrů KDU-ČSL kvůli odchodu lidoveckého předsedy Jiřího Čunka z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Parkanová převzala vicepremiérský post, ministerstvo pro místní rozvoj povede Cyril Svoboda. Diplomat Pavel Svoboda bude po svém jmenovci ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa