Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Předseda lidovců Jiří Čunek konečně odchází z vlády

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes, wikipedia - 
12. ledna 2009
13:11

DISKUZE, AKTUALIZOVÁNO: Zdálo se, že ustojí úplně všechno, přesto se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek rozhodl opustit vládu. Ministr pro místní rozvoj tak nakonec podlehl tlaku premiéra i členů jeho vlastní strany. Podívejte se, jaké aféry jeho kariéru provázely!

Jiří Čunek se opravdu snažil ve vládě udržet zuby nehty, to se mu ale nakonec nepodařilo. Potvrdil to na tiskové konferenci po zasedání celostátního stranického výboru strany v Lipnici nad Sázavou.

Čunek řekl, že by ho ve funkci vicepremiéra měla nahradit Parkanová a na ministerstvu pro místní rozvoj dosavadní ministr a šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda, na jehož místo má nastoupit diplomat Pavel Svoboda.

Čtěte také: Čunek končí ve vládě: Co ho dál čeká?

Na Čunkově odchodu z vlády trval v minulém týdnu premiér Mirek Topolánek, Čunek se však do poslední chvíle bránil. Nejdříve tvrdil, že premiér odvolání nemyslel vážně, vzápětí navrhoval na odvolání lidoveckého ministra financí Kalouska.

Odvolání Kalouska nejprve posvětilo vedení KDU-ČSL, aby ho na nátlak členů strany zase zrušilo. Na konci minulého týdne se lidovci usnesli, že by z vlády neměl odejít žádný jejich ministr. Přesvědčit o tom premiéra se jim ale nepodařilo.


Podívejte se, jaké aféry provázely Čunkovu politickou kariéru:

Začátky
Jiří Čunek se v roce 1977 vyučil automechanikem, v roce 1982 si dodělal maturitu na SPŠ strojní. Do KDU-ČSL vstoupil roku 1990, na podzim 1994 byl zvolen do vsetínského zastupitelstva. Po volbách na podzim 1998 se stal starostou Vsetína.

Vstup do vysoké politiky
Na podzim roku 2006 se stal senátorem za Vsetínsko. V prosinci 2006 nahradil Miroslava Kalouska na postu předsedy lidové strany. 9. ledna 2007 byl jmenován ministrem pro místní rozvoj a prvním místopředsedou druhé vlády Mirka Topolánka. Od té doby ho provázela jedna aféra za druhou!

Sexuální aféra
19. září 2006 zveřejnil Čunek dopis své bývalé sekretářky Marcely Urbanové, v němž ho obvinila z pracovní diskriminace a sexuálního obtěžování Vladimíry Houšťové. Té měl jako starosta Vsetína lichotit a hladit jí koleno, když se na něj obrátila s žádostí o pomoc. Čunek podal na Urbanovou trestní oznámení pro pomluvu a vydírání.

Úplatky
V lednu 2007 byl obviněn z přijetí půlmilionového úplatku od společnosti H&B REAL, jejímž prostřednictvím Vsetín prodával nájemníkům podnikové byty zkrachovalé Zbrojovky. Na Čunka bylo prý podáno celkem 16 trestních oznámení. Senát ho nakonec vydal policii k trestnímu stíhání.

Rasistická aféra
Krátce před volbami v říjnu 2006 nechal Čunek přestěhovat 36 romských rodin ze Vsetína do dvou domů smontovaných z obytných buněk. Na Čunka bylo podáno přes 10 trestních oznámení kvůli porušování lidských práv.

1. listopadu řekl o Romech v pořadu TV Nova Na vlastní oči "já čistím jenom od vředů. To dělají lékaři taky." Tento výrok rozpoutal další vlnu kritiky.

Kauza vyvrcholila 30. března 2007, když se ho čtenář Blesku zeptal, zda bude stát dotovat všechny občany jako Romy. "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou – on je chudák." odpověděl tehdy Čunek a tím si vysloužil definitivně nálepku rasisty.

Porušení povinnosti veřejného činitele
V červenci 2007 podal novinář Tomáš Němeček na Jiřího Čunka žalobu podle zákona o střetu zájmů. Jako odstupující starosta Vsetína, neuvedl, že má nesplacený hypoteční úvěr. Soud mu uložil pokutu 20 tisíc korun. Později byl rozsudek zrušen.

Sociální dávky
29. října 2007 Česká televize informovala, že Jiří Čunek v období před deseti lety pobíral sociální dávky, přičemž ve stejné době uložil do několika bank tři a půl milionu korun. Čunek odmítl médiím vysvětlit jak peníze získal. Na dávky si prý nevzpomíná.

7. listopadu 2007 pod nátlakem kvůli aféře s dávkami odstupuje z funkce prvního místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj.

2. dubna 2008 byl prezidentem znovu jmenován do obou funkcí, kde se udržel až doteď.

petrs ( 12. ledna 2009 13:26 )

to to trvalo! nekomu staci 1 afera aby odesel a cunek jich prezil 5. to uz je pomalu na vystaveni v nejakem muzeu

nachtik2 ( 12. ledna 2009 12:17 )

a pak ze to nejde

oldedek ( 12. ledna 2009 11:43 )

No vidíte ateisti - a pak, že Pán Bůh neexistuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa