Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři se sejdou s Julínkem kvůli poplatkům

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
6. ledna 2009
21:59

Koalice soukromých lékařů vyzvala k respektování zákona o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Vadí jim dotování poplatků v některých nemocnicích krajem, jak to prosadila sociální demokracie.

Ve čtvrtek se kvůli poplatkům chtějí zástupci koalice, která sdružuje organizace ambulantních specialistů nebo praktických lékařů, sejít s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS).

Konkrétnější k obsahu jednání být nechtěl. "Poplatky plnily a plní svůj účel. Jednání o nich je ale natolik zpolitizované, že se k nim po té politické linii nebudeme dál vyjadřovat. Vyzýváme všechny, aby ctili zákon, ať už je jakýkoliv a bude jakýkoli," citoval Jelínek ze společného stanoviska koalice.

Opoziční návrh na zrušení poplatků bez náhrady zatím schválila jen Poslanecká sněmovna, v Senátu má nulovou šanci na schválení. Reálnější je možnost, že koalice v Senátu navrhne kompromis, který by byl přijatelný i pro koaliční poslance.

Již dříve Jelínek uvedl, že koalice se musí proti postupu krajů vedených ČSSD nějak postavit, vidí v něm přinejmenším porušení pravidel hospodářské soutěže. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se kvůli dotování poplatků už obrátila Česká lékařská komora.

K opatřením se chystá i ministerstvo zdravotnictví, náměstek ministra Marek Šnajdr nevyloučil ani možnost žaloby. Ministerstvo chce jednat například se zdravotními pojišťovnami či radou poskytovatelů péče a postup koordinovat, uvedl už před Vánocemi náměstek. Podle Šnajdra je nehrazení poplatků porušováním zákona. Navíc by kraje podle něj upřednostňovaly své nemocnice před státními či soukromými poskytovateli péče.

O Šnajdrovi se spekuluje jako o jednom z možných nástupců Julínka, kterého prý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek hodlá vyměnit v rámci rekonstrukce kabinetu.

bobina ( 7. ledna 2009 07:53 )

Jim nejde o princip,ale opravdu o těch ubohých 30korun,protože to je notná ztráta z jejich kasiček! Lékárníci a soukromáci bijí na poplach,protože přichází o laciné dotace z kapes lidí! U soukromáků to jiný dopad nemělo,lidé čekali v čekárnách a marodili stejně jako před tím,jen doktor měl něco navíc! Neprojevilo se to ani na lepších službách,ani na vybavení ordinací a ani na menší návštěvnosti u odborníků!A pan Cikrt s Julínkem si mohou plkat co chtějí,kdo pracuje ve zdravotnictví,ten ví své!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa