Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klaus se s europoslanci zostra pohádal!

Prezident ČR u soudu v Brně
Prezident ČR u soudu v Brně  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2008
15:16

AKTUALIZOVÁNO: Páteční schůzku prezidenta Václava Klause s europoslanci doprovodila ostrá roztržka, řekl vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl.

Šéf frakce evropských zelených Daniel Cohn-Bendit podle Weigla pojal jednání jako "velkou provokaci". Takový tón jednání na Pražském hradě prý nezazněl po desetiletí.

Weigl popřel Cohn-Benditovu interpretaci schůzky. Serveru Aktuálně.cz šéf evropských zelených například řekl, že atmosféra byla chladná, že se Klaus choval jako paranoik a celé jednání bylo šílené.

Pöttering k setkání europoslanců s prezidentem řekl ČTK, že o Klausovi je známo, že má poměrně vyhraněné názory, které jsou pro některé členy Evropského parlamentu trochu kontroverzní. Schůzka se nicméně podle Pötteringa odehrála v poměrně standardním duchu, jejíž účastníci se rozešli s konstatováním, že je nutné během českého předsednictví spolupracovat. Pöttering hned poté dodal, že osobně důvěřuje premiérovi Mirku Topolánkovi a je přesvědčen, že české předsednictví bude úspěšné.

Delegace Evropského parlamentu vedená předsedou Pötteringem přinesla prezidentovi jako dárek vlajku Evropské unie a navrhla mu ji na Hradě vyvěsit.

Vicepremiér Alexander Vondra již dříve řekl, že by bylo vhodné, kdyby evropská vlajka při oficiálních příležitostech na Hradě visela. Při dnešním setkání, které první z významných akcí v rámci blížícího se českého předsednictví, vlajka EU na sídle hlavy státu nevlála.

Video se připravuje ...
Další videa