Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman pro Blesk: Volby vládou neotřesou. A pražská ČSSD je jako uřvaná myš

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, David Budai - 
7. října 2018
12:00

Prezident Miloš Zeman zhodnotil exkluzivně výsledky komunálních a senátních voleb ve vysílání Blesk.cz. V pořadu S prezidentem v Lánech se opřel i do svého oblíbeného sociálního demokrata Jaroslava Foldyny. Ten se rozhodl v reakci na výsledky voleb rezignovat - podle Zemana je to ale zbabělost. Prezident nevidí důvod, proč by výsledek komunálních voleb měl zastřást s vládní koalicí.  

„Myslím si, že se neodehrálo žádné zemětřesení. Někdo mírně posílil a někdo mírně oslabil a není to na otevírání šampaňského ani na sebevraždu,“ zhodnotil Zeman v pořadu s Prezidentem v Lánech výsledky voleb, ve kterých vyhráli především nezávislí kandidáti, a ztratili především sociální demokraté i komunisté. 

Podle Zemana rozhoduje o úspěchu jednotlivých stran nebo hnutí osoba kandidujícího lídra a program. 

„Oba víme, že ve velkých městech s výjimkou Prahy a Liberce zvítězilo hnutí ANO a to více než před čtyřmi lety,“ zhodnotil Zeman volební výsledek nejsilnějšího vládního hnutí, které vede Andrej Babiš

To, že hnutí neuspělo právě ve velkých městech, může být podle Zemana tím, že nemá vybudovanou strukturu. 

„Některé strany a konkrétně hnutí ANO ještě nemají vybudovanou strukturu organizací, a tak mnohde nekandidují,“ doplnil.

Video  S prezidentem v Lánech XV. - celý záznam  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Některé strany navíc podle Zemana ztrácejí dech a stávají se spíše regionálními subjekty. Podle Zemana se to ukazuje na příkladu TOP 09, která v Praze v čele s Jiřím Pospíšilem zahájila vyjednávání o příští koalici. 

„Neplačte, pracujte tvrdě na sobě a za čtyři roky může být vše jinak,“ vzkázal Zeman těm, kteří neuspěli.

Array
 

Neúspěch hnutí ANO v Praze přičítá Zeman také tomu, že svého lídra Petra Stuchlíka představilo příliš pozdě. „Nikdo ho neznal. Když se mě ptáte, co způsobilo propad hnutí ANO v Praze, tak je to právě toto,“ dodal Zeman v exkluzivním rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu s Prezidentem v Lánech. 

Výsledek pražské ČSSD přirovnal Zeman k názvu filmu Myš, která řvala. ČSSD v Praze je totiž podle něj taková myš, která jen křičí. 

„Pražská sociální demokracie je nejslabší, přitom nejvíc řve a diktuje si, kdo má být ministrem,“ glosoval Zeman a narážel například na to, že se pražská ČSSD snažila dosadit na ministerstvo zahraničí Miroslava Pocheho, kterého ovšem Zeman odmítl jmenovat. 

Co ovšem Zemana na volbách potěšilo, je podle jeho slov propad hnutí Žít Brno, které zazářilo ve volbách před 4 lety - tentokrát ale v Jihomoravské metropoli propadlo. 

„Co mě potěšilo – neúspěch hnutí Žít Brno, jejíž představitel proslul jen tím, že se nechal bičovat v sado – maso porno klubu,“ rýpnul si Zeman do hnutí. 

„Tady je vidět, že volič přinejmenším brněnský a nejen brněnský je inteligentní a toto hnutí s krásným názvem vyřadil ze hry,“ dodal k výsledku brněnských voleb. 

Zeman si ale také všiml vzestupu kdysi nejsilnější pravicové strany. Po volebním propadáku ve volbách v roce 2013 totiž zaznamenali občanští demokraté úspěch jak v senátních, tak i komunálních volbách. 

Pod vedením profesora (Petra) Fialy ODS prošla údolím smrti a teď jde nahoru. Vydřela si to, okomentoval Zeman, výsledek ODS. 

I když ČSSD ve volbách spadla na úplné dno a ve velkých městech nezabodovala téměř vůbec - v Praze nebude na magistrátu její zástupce poprvé od roku 1990 - a hnutí ANO ztratilo Prahu - podle Zemana se to celostátní politiky nedotkne a žádné zemětřesení ve vládě neočekává. 

„Tvrdím, že není naprosto žádný důvod, aby se existující vládní koalice  otřásla v základech díky tomu, že komunální nebo senátní volby dopadly tak, jak dopadly,“ neobává se pádu vlády podporované KSČM Zeman. 

Vše o výsledcích voleb najdete zde:

krasonos500 ( 7. října 2018 13:30 )

Milouš v pečováku, přijela mu Líba.

pako45000 ( 7. října 2018 12:36 )

Plný souhlas. Příjemný zbytek dne.

pako45000 ( 7. října 2018 12:34 )

Dík za našeho současného p. Prezidenta,ještě štěstí,že ho máme

egyptanka ( 7. října 2018 12:14 )

Máte pravdu pane prezidente.

sores ( 7. října 2018 12:11 )

Jasně, Praha je stát ve státě jako je Vatikán v Římě tak přeci nebudou volit ANO! Jsou tam samé megaři a lidi kterým se vede skvěle,mají tam největší platy a vše. Zbytek Česka je na tom bídně a proto volí ANO, jelikož jen ti dokáží pracovat pro občany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A díky ANO rostou platy a trošku i ty mizerné důchody!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa