Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůzné počasí: Zima a déšť nás jen tak neopustí

Příští dva týdny nás podle meterologů čeká deštivé počasí.
Příští dva týdny nás podle meterologů čeká deštivé počasí.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: bk, mokk - 
28. května 2013
06:00

Místo abychom se vyhřívali po dlouhé zimě na sluníčku, krčíme se u topení! Studené počasí plné deště a dokonce i sněhových vloček nám připravil Bob. Na horách ustlal až osmicentimetrovou bílou peřinu. Nám se ale bobovat už nechce!

Poslední květnový víkend spíše připomínal březen než příjemné májové počasí, přinesl až o 8 °C chladnější teploty, než je na tuhle dobu obvyklé. Může za to tlaková níže Bob, která ovlivňuje počasí u nás. Už v úterý ale Bobovu nadvládu začne oslabovat teplejší vzduch od jihozápadu!

Meteorologové dokonce hlásí, že se mírně oteplí, přesto se budou teploty sotva zastavovat na 20 °C. A pršet nepřestane…

Pozor na nízký tlak

Cítíte se ospalí, podráždění a chybí vám energie? Může za to nízký tlak. Průměrně se pohybuje okolo 1013 hPa, v posledních dnech ale dosahuje hodnoty okolo 1006 hPa.

Téměř bez slunce

Letošní rok je zatím na sluníčko skoupý. A změnu nepřinesl ani květen, v němž má průměrně svítit okolo 200 hodin. Od začátku měsíce do pondělního dne dopadaly sluneční paprsky na Česko jen pouhých 75 hodin a 34 minut. A lepší to nebude, deštivé a zatažené dny budou převládat až do konce května!

Letní dny? Co to je?

Řečeno slovy klasika: »Tento způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným,« vystihuje rozmary současného počasí. Když už jsme se dočkaly slunečných dnů, ne všude si lidé užívali letní teploty, které šplhaly přes 25 °C. Nejvíce takových dnů měla Praha - celkem 6. Obyvatelé Ostravy si užívali pouze 2 letní dny a lidé z Brna jeden. V Karlových Varech a v Liberce dosud teploty 25 °C nepřekročily. Možná se jich ale už brzy dočkají. V prvních červnových deseti dnech slibují meteorologové oteplení. „Denní teploty budou zpočátku do 24 °C a pak budou stoupat až k 28 °C.“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu.

Norsko vs. Česko

Nejde o hokejový zápas, ale o »soupeření« meteorologů a jejich předpovědí. V poslední době se totiž objevují názory, že norským meteorologům vychází předpověď pro Česko mnohem spolehlivěji než českým rosničkám.

Jak bude podle českých rosniček?

Úterý: 16 až 20 °C
Středa: Den 18 až 22 °C
Čtvrtek: Den 12 až 16 °C
Pátek: Den 14 až 18 °C
Sobota: Den 16 až 21 °C
Neděle: Den 16 až 21 °C

hasmen ( 28. května 2013 13:13 )

meteoroložka Dagmar Honsová

vilaamalka ( 28. května 2013 11:12 )

Pražáci jsou zvyklí na teplíčko a když je +15 stupňů chodí v kožichu.My v jiných okrscích jsme zvyklí na všechno.

jetuslunicko ( 28. května 2013 11:11 )

píši ke článku - brutalita v Duchocově - raději ani nespustili diskuzi - to video - něco totálně příšerného - a pořád si to nechá stát od těch darmožroutů líbit a pořád jim bude solit přídavky a na řádně platící občany , platící daně - z vysoka s .... r ....á ......t ......... toto je ukázka jejich mentality, hrubost a násilí, přeji, aby takto neskončili v jejich krutosti naši blízcí, zejména naše děti ať mají někde v pralese svůj vlastní stát a tam hospodaří - jinak to bude pořád dokola

moiaza ( 28. května 2013 11:02 )

Daleko lépe snáším tohle počasí, než ubohou, zoufalou a tragickou vládu pod vedením Nečase. Lépe tohle počasí, než uslintané nesrozumitelné žvásty knížepána. Lépe špatné počasí, než tragická hra chemika Kalouska, který si hraje na ministra financí. To opravdu raději to špatné počasí!

zamlzena ( 28. května 2013 10:36 )

Počasí je počasí, já vidím hrůzu docela jinde.Například uhlobaroni řešení švýcarskou justicí, nebo incident na letišti . o kterém se raději nepíše / zamezení odletu letadla cisternou/

Zobrazit celou diskusi