Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česko pod mrakem: Mlhy, mrholení a dokonce i ledovka!

Řidiči by se měli dávat pozor. Místy se tvoří mlhy.
Řidiči by se měli dávat pozor. Místy se tvoří mlhy.  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK, lm - 
9. března 2013
10:00

Sluníčka si o víkendu očividně příliš neužijeme. Od dnešního rána je obloha nekompromisně pod mrakem a dopravu komplikují mlhy a mrholení. Koncem víkendu místy klesnou teploty až pod nulu a ani příští týden to nevypadá lépe.

Mlha a mrholení komplikují dopravu v řadě krajů. Horší viditelnost hlásí prakticky celý Jihočeský kraj. Silnice na Písecku, Českokrumlovsku a Prachaticku jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Teploty se v kraji po ránu pohybovaly od dvou do šesti stupňů Celsia.

Jízdu motoristů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji dnes komplikuje mrholení a místy také mlha. Souvislou mlhu hlásí silničáři například z Krkonoš. Na úsecích silnic v horských oblastech zůstává vrstva sněhu. Na východě Čech je dnes většinou zataženo, teploty se pohybují převážně několik stupňů Celsia nad bodem mrazu. Meteroologové očekávají během srářky, někde dokonce i sněžení.

Mlhy a mrholení se objevují i ve Zlínském kraji, ojediněle mohou i namrzat. Na horách Vsetínska jsou místy stále vyjeté koleje ze zledovatělého sněhu až do výšky pěti centimetrů. V regionu je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus čtyř stupňů Celsia.

Teploty v Ústeckém kraji místy opět klesly pod nulu. Ledovka se vytvořila na silnici číslo 264 v Dolním Podluží, jde o cestu z Jiřetína pod Jedlovou do Varnsdorfu. Další asi stometrový namrzlý úsek je v Krásnolipské ulici na příjezdu do Rumburku od Krásné Lípy, podle policie už na místo jede sypač. Meteorologové předpovídají, že dnes bude v Ústeckém kraji převážně zataženo, postupně se od jihozápadu bude objevovat déšť a v polohách nad 1000 metrů nad mořem smíšené či sněhové srážky. Teploty se budou odpoledne pohybovat mezi pěti až osmi stupni Celsia, na horách budou nejvýše tři stupně.

Dopravu na severu Olomouckého kraje komplikuje souvislá mlha a mrholení, které mohou ojediněle namrzat. Na horských silnicích se v lesních úsecích stále drží zbytky sněhu. V regionu je zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus dvou do plus pěti stupňů Celsia. Podle meteorologů přes den stoupne až na sedm stupňů, na horách na čtyři. Mlhavo zřejmě bude celý den.

Pozor na dálnici D1

Řidiči by měli dávat pozor také na cestě po dálnici D1 na Vysočině, kde musí počítat s horší viditelností kvůli mlze. Vozovky na Třebíčsku a někde i na Havlíčkobrodsku jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Místy se navíc vyskytují mlhy, zejména v úseku od 45. do 141,5. kilometru. Teploměry po ránu ukazují na Vysočině od čtyř do šesti stupňů Celsia nad nulou.

Přes den má být na Vysočině podle meteorologů zataženo, občas by mohlo na některých místech pršet. Nejvyšší odpolední teploty se vyšplhají až k deseti stupňům.

Bude se ochlazovat

Podle předpovědi se začne v neděli postupně od severu ochlazovat. V případě poklesu teplot pod nulu se může místy tvořit náledí. V pondělí klesnou nejnižší noční teploty na minus dva až minus sedm stupňů Celsia, jen na jihovýchodě by se měly pohybovat okolo nuly. Denní teploty se budou pohybovat od minus čtyř stupňů do nuly, na východě a jihovýchodě zpočátku okolo plus dvou stupňů Celsia. Náledí se bude tvořit na většině území ČR.

Od úterý do pátku budou pak denní teploty od minus pěti do nula stupňů Celsia, noční od minus pěti do minus deseti, při delším vyjasnění až minus 13 stupňů. I nadále bude zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami.

naidka ( 9. března 2013 16:32 )

tak to jsme na tom stejně.

Shelby16 ( 9. března 2013 11:15 )

blázni, já ještě neumyla ani okna po zimě

Shelby16 ( 9. března 2013 11:13 )

Blesku nestrašte ! Já viděla už jarního ptáčka !

naidka ( 9. března 2013 11:07 )

Bohajeho . Sousedi už mají zasázené brambory.

Zobrazit celou diskusi